Financiën

Zo maakt deze ondernemer zijn brouwersdroom waar dankzij een kredietunie

Aangeboden door Vereniging Samenwerkende Kredietunies
beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het horeca-avontuur begint voor Michel Verreij (53), zijn vrouw Jolanda (56) en zoon Ian (29) in 2011. Michel werkt voor die tijd 27 jaar in de automatisering bij het UWV, Jolanda is interieurstyliste en heeft een woonwinkel boven het huidige café. Als de broer van Jolanda in 2011 overlijdt, laat hij zijn café na aan zij zus (vandaar de naam van het café). “Het was een bruin café en dat paste niet bij ons. We hebben dus eerst een jaar verbouwd. Toen we het verlaagde plafond weghaalde werden authentieke glas-in-lood ramen van het oude kerkgebouw zichtbaar”, zegt Michel over het café aan de Schans in Beverwijk.

Om als horecazaak onderscheidend te zijn, starten de uitbaters met het verkopen van speciaalbieren van nationale en internationaal brouwerijen. Tussen het publiek dat dit aantrekt blijken ook hobbybrouwers te zitten. “We zijn zodoende zelf lid geworden van een hobbybrouwvereniging en zijn vervolgens geïnfecteerd geraakt met het brouwersvirus”, lacht Michel. De hobbymatige brouwsels blijken in de tijd die daarop volgt in de smaak te vallen. Ze besluiten het daarom professioneler aan te gaan pakken en gaan voor grotere hoeveelheden.

Lees ook: Waarom de bierbrouwerijen in Nederland weer als paddestoelen uit de grond schieten

Lees verder onder de advertentie

China

Tot nu toe wordt er gebruik gemaakt van de installatie van een brouwerij in Amstelveen. Van het specialbier met de naam Levenslicht is al 14.000 liter gebrouwen. “Maar we willen meer. We willen ons huidige assortiment uitbreiden om aan te kunnen bieden bij onze huidige slijters, nieuwe slijters en horeca. Hoe mooi zou het zijn om een eigen brouwinstallatie te hebben”, zegt Michel. Hij voegt daad bij het woord. Op dit moment wordt de brouwinstallatie in China gemaakt. Het brouwhuis komt midden in de horecazaak. Door een glazen pui zijn straks de vergistingstanks en het brouwproces te aanschouwen.

Kredietunie

Dat de brouwerij nu in voorbereiding is, is niet vanzelfsprekend. Meerdere financieringsaanvragen worden door banken afgewezen. “We hebben een aantal banken geprobeerd maar ze beginnen er niet aan omdat de netto winst vrij laag was doordat we voortdurend investeren in de zaak”, zegt Michel. Via Joost Swart komt Michel in aanraking met Kredietunie Kennemerland, een coöperatieve vereniging van ondernemers in de regio Kennemerland die elkaar helpen met krediet en coaching. Toen ging alles in sneltreinvaart, zegt Michel. “Ik heb een intakegesprek gehad, mijn plannen gepresenteerd en cijfers gegeven. Een aantal mensen binnen de kredietunie vond het dermate interessant dat ik de 50.000 euro binnen een paar weken toegezegd had gekregen.”

Crowdfunding

Ondertussen startten de ondernemers ook een succesvolle crowdfundingactie op, die tot nog toe 35.000 euro op heeft gebracht. De benodigde investering is met deze twee financieringsinstrumenten binnen. Al het geld dat extra binnen komt wordt besteed aan een eigen lijn om bierflesjes te vullen.

Volgens Georgie Friederichs (50), directeur van Samenwerkende Kredietunies kunnen crowdfundingsacties en financiering via een kredietunie elkaar versterken. “Voor crowdfunders is het fijn om te weten dat de mensen van de Kredietunie erin geloven. Omgekeerd laat de crowdfunding zien dat de ondernemers een goed netwerk hebben”, zegt Friederichs.

Lees ook: Samenwerkende kredietunies: Krediet van ondernemer voor ondernemers

De leden van de kredietunie gaan volgens haar bepaald niet over één nacht ijs. “Ze stoppen er eigen geld in en zijn dus heel kritisch op de tent en op de vent. Ze beoordelen de aanvraag net zo streng als de bank dat doet. Maar ze beoordelen het op een andere manier. Waar een bank vastzit aan cijfers en ratio's, bekijkt de kredietunie het geheel”, legt ze uit. Zo kan een minder goed cijfer gecompenseerd worden door een ander goed cijfer, goede ondernemersvaardigheden of een sterk netwerk.

Lees verder onder de advertentie

De brouwinstallatie wordt in augustus naar Nederland verscheept. Michel verwacht binnen de twee maanden daarna de eerste biertjes te kunnen produceren. In 2019 hoopt hij 50.000 liter bier te maken. Onder meer promotie op festivals moet de naamsbekendheid en daarmee de afzetmarkt van de speciaalbieren vergroten. Naar verwachting wordt de omzet van 178.000 euro in 2017 al in 2018 ruimschoots overtroffen.

Lees ook: Bierbrouwer Garmt Haakma: ‘Binnen de kortste keren werden me tonnen toegezegd’

Lid

Met de financiering bij de kredietunie is Michel automatisch lid geworden van de kredietunie. Hij hoopt in de toekomst zelf andere ondernemers te kunnen ondersteunen. Friederichs: “We bestaan nog niet zo lang, sinds 2014 en sinds 2016 is er een wet waardoor wij kunnen doen wat we doen. Er zijn al veel ondernemers die hebben gezegd dat ze, als ze hebben afbetaald en succesvol zijn, graag willen investeren in andere bedrijven. Internationaal zie je dat ook veel gebeuren, dus waarom zou dat in Nederland anders zijn?”

Dag van de Kredietunie 2018

De Vereniging Samenwerkende Kredietunies organiseert op 7 juni 2018 in Postiljon Bunnik de Dag van de Kredietunie 2018. Deze interactieve middag wordt gevuld door diverse interessante sprekers zoals: Lex van Teeffelen, Pieter Waasdorp en Jordi Jansen. Meer informatie en aanmelden kan -hier-.

De Vereniging Samenwerkende Kredietunies is de branchevereniging van de 19 kredietunies in ons land. De vereniging biedt ondersteuning, behartigt de belangen van aangesloten kredietunies en zorgt voor een betrouwbaar kwaliteitskader.

beeld deondernemer
Lees verder onder de advertentie

Investeerders stoppen er eigen geld in en zijn dus heel kritisch op de tent en op de vent

Georgie Friederichs (50), directeur van Samenwerkende Kredietunies