Nieuws Financiën

Krijgt de Vinex een leeg spookwinkelcentrum?

Mathijs Steinberger 1 februari 2016

Somberheidleischerijncentrumwest1065

Terwijl grote winkelketens failliet gaan en het einde van traditionele winkelstraten voorspeld wordt, gaat de bouw van Leidsche Rijn Centrum stug door. Krijgt de Vinex een leeg spookwinkelcentrum? Nee, denken kenners. Maar het wordt moeilijk om de ruimte vol te krijgen, bericht het AD maandag.

Eén huurder is bekend: supermarkt Jumbo komt met een grote 'foodmarkt'. Sindsdien houdt projectontwikkelaar a.s.r. de kaken op elkaar. Er lopen gesprekken, maar in welk stadium en met welke bedrijven, blijft achter gesloten deuren. Over twee jaar is de oplevering gepland.

Cees-Jan Pen, economisch geograaf en lector aan Fontys Hogescholen, denkt dat creatieve methodes nodig zijn om het winkelcentrum enigszins gevuld te krijgen. "Je kunt winkels die op kleinere locaties in de omgeving liggen, verleiden om naar Leidsche Rijn Centrum komen. Denk bijvoorbeeld aan bouwmarkten. Die sector gaat het de komende tijd moeilijk krijgen. Misschien wil de Karwei in Vleuten verhuizen en veranderen in een city-store. En mogelijk willen winkels uit De Meern komen."

Groot dilemmaDergelijke bewegingen staan haaks op de wens van veel bewoners om in de buurt winkels te hebben. "Het is een groot dilemma'', erkent Pen. "Maar je zult er wel over moeten nadenken.''

De landelijke brancheorganisatie INRetail, die winkels in de non-food-sector vertegenwoordigt, raadt de projectontwikkelaar aan duidelijk keuzes te maken. ,,Er zullen minder van de traditionele filiaalbedrijven komen,'' voorspelt manager Beleid en Advies Marcel Evers. "Speel in op de behoeftes van de wijk met bijvoorbeeld nieuwe ondernemers die zich manifesteren op vakmanschap en lokale (food)producten. Ik heb er vertrouwen in dat bij de oplevering een groot deel van het winkelcentrum gevuld is, maar er zal ook leegstand zijn."

OnduidelijkheidVolgens Evers is er wel interesse onder winkelbedrijven om zich te vestigen in Leidsche Rijn Centrum, maar vormt de huurprijs en de onduidelijkheid over de invulling nog een barrière.

Zowel Evers als Pen zijn van mening dat het centrum te groot wordt. "In omliggende centra zal Leidsche Rijn Centrum pijn doen", verwacht Pen. "In de directe omgeving zijn al grote winkelgebieden: The Wall en winkelcentrum Vleuterweide. En vergeet niet dat Hoog-Catharijne uitbreidt. Het houdt een keer op."

Daarbij vindt Pen voor de leefbaarheid Leidsche Rijn Centrum belangrijker dan The Wall. Het is belangrijk om de winkelruimtes waar geen huurders voor zijn, niet leeg te laten staan, zegt Pen. "Zorg voor een tijdelijke invulling met bijvoorbeeld zorg of onderwijs of sluit desnoods een deel van het centrum af. Als het maar niet zichtbaar leeg staat: dat is desastreus voor het beeld.''

Ook de Utrechtse politiek maakt zich zorgen over het centrum. Op initiatief van het CDA organiseert de gemeenteraad komend voorjaar een zogenoemde expertmeeting, waarin deskundigen advies geven over het toekomstige winkelbeleid van de gemeente.

ActionOverigens ziet het nabijgelegen winkelcentrum Terwijde, dat anderhalf jaar geleden opende, de leegstand dalen. Prijsvechter Action opende er onlangs een groot filiaal. Andere nieuwkomers zijn onder andere een Turkse groentezaak en een sushiwinkel.