Nieuws Financiën

Leegloop in Almelo na faillissementen

Bankroet van reeks landelijke winkelketens laat zijn sporen na in Almelo

Van onze redactie 29 februari 2016

Almelo lenneke lingmont 3 1

Schoenenreus, Manfield, Dolcis, Promiss. Allemaal vielen ze de afgelopen maanden om door een faillissement. En dat laat zijn sporen na in de Almelose binnenstad. Want deze ketens hadden de mooiste panden op de beste plekken in de stad en die staan nu leeg. Aktiesport dreigt de volgende te worden. De sportzaak werd afgelopen dinsdag failliet verklaard. In de zoektocht naar een overnamekandidaat blijven de winkels nog zeker zes weken open. Maar wat er daarna gebeurt is ongewis.

HoopEr is wel hoop. Want ook Scapino en Miss Etam gingen onlangs failliet en maakten een doorstart. Scapino houdt 18 van de 24 winkels in Twente open, waaronder die aan het Schouwburgplein in Almelo. Miss Etam bleef ook in Almelo, de dameskledingzaak verhuisde wel van de Galerij naar het kleinere pand van het failliete Promiss in de Grotestraat.

Dweilen met de kraan openDesondanks neemt de leegstand in de Almelose binnenstad zienderogen toe. Panden die langdurig leeg staan zoals het voormalige Foto Boom krijgen gezelschap van de lege panden van failliette winkeliers. Toch zitten makelaars nog niet in zak en as. John Lammertink van Uniek Makelaars ziet het niet zo somber in. "Het gaat best redelijk. In anderhalve maand hebben we zes panden in het centrum verhuurd. Dat is niet slecht."

Bovendien heeft hij goede hoop het nog leegstaande deel van de oude Miss Etam in de Galerij, die voor de helft gevuld is door Hunkemöller, op korte termijn te verhuren. Een beetje dweilen met de kraan open is het wel. Want terwijl het ene pand verbouwd wordt om er weer een mooie nieuwe zaak in te vestigen, worden bij de buren de kledingrekken leeggehaald en de borden van de gevel geschroefd na weer een failliete keten.

BoostMet de uitvoering van het binnenstadsplan moet het Almelose centrum een boost krijgen. Gezien het zware weer waarin de winkels verkeren, is het einde van de reeks faillissementen nog niet in zicht, landelijk zitten nog 14 ketens in de gevarenzone volgens de retaildeskundigen.

Makelaars zijn gematigd positief over invulling van lege panden. Er is wel animo van nieuwe winkeliers.

Foto: Voor het voormalige pand van Schoenenreus is al belangstelling