Nieuws Financiën

Loterijverkoop is gekkenhuis

Heleen Boex en Karlijn van Houwelingen | Foto: 13 januari 2016

Powerballloterij1065

Neem een hoed, stop er briefjes in met de namen van alle Amerikanen en trek er één gelukkige uit. Zo klein is de kans ongeveer dat een deelnemer aan de Powerball loterij de recordjackpot wint. Maar wie maalt daar om als de hoofdprijs 1,5 miljard dollar is en een lot maar 2 dollar kost? De loten vliegen de winkels uit, schrijft het AD woensdag.

Door de stormloop op loten is de oorspronkelijke jackpot van 1,3 miljard in de afgelopen 2 dagen nog tot 1,5 miljard dollar gegroeid. Elektronische reclameborden achter winkelruiten en in bushokjes hebben maar drie cijfers, en zijn dus noodgedwongen op 999 miljoen blijven steken. Vandaag worden nog veel lastminute-klanten verwacht. Op de vorige trekkingsdag, toen de jackpot van 900 miljoen dollar voor de 19de maal op rij niet viel, werd alleen al in New York voor 3,3 miljoen dollar per uur aan loten verkocht. In Californië stonden lootjeskopers in rijen met wachttijden van 4 uur.

Met zo veel deelnemers is de kans dat de jackpot valt groter, omdat er meer lotnummers zijn vergeven. Mensen die toevallig dezelfde zes getallen hebben gekozen moeten delen, maar het is mogelijk dat één winnaar de hele jackpot opstrijkt. Het zou de grootste loterijprijs zijn die ooit is vergeven in de historie van de mensheid. 1,5 miljard is het brutobedrag dat de winnaar maximaal kan opstrijken, want de Belastingdienst eist een flinke hap dollars. Buitenlanders krijgen met hun eigen fiscus te maken. De prijs kan in één keer worden uitbetaald, maak ook verspreid over 30 jaar.