Nieuws Financiën

Ondernemers steken 300 miljoen euro in twee nieuwe fondsen van Marktlink Capital

Investeringsmaatschappij Marktlink Capital heeft in totaal 300 miljoen euro opgehaald bij vermogende ondernemers en steekt dit in twee private equity fondsen. Marktlink Capital ziet een sterke groei in de vraag van ondernemers naar private equity als onderdeel van de beleggingsportefeuille.

Van onze redactie 26 juli 2023

Marktlink capital private equity denominator effect

Afbeelding: Shutterstock.

Het derde fund-of-funds van Marktlink Capital, voorheen Marktlink Investment Partners (MIP), heeft 200 miljoen euro aangetrokken. Ook voor haar feeder fonds voor secondary specialist Glendower, is 100 miljoen euro bijeengebracht.

Lees ook: Welt Ventures (Marktlink) haalt 35 miljoen euro op: 'Meer investeren in veelbelovende startups'

Kansen voor particuliere beleggers

Particulier kapitaal profiteert momenteel van het denominator-effect in de private equity-markt, merkt Marktlink Capital. Dat effect houdt in dat grote fondsen, zoals pensioenfondsen, maar een bepaald deel mogen beleggen in aandelen en een bepaald deel in private equity. Wanneer de waarde van de aandelen daalt, moet de waarde van het deel private equity ook worden hetzien, om aan de wet- en regelgeving hieromtrent te voldoen.

,,Dit soort institutionele investeerders is verplicht bij lagere beurskoersen de beleggingsportefeuille te herbalanceren, wat kan betekenen dat investeringen in private equity verkocht moeten worden", legt Bastiaan van Slobbe van Marktlink Capital uit . ,,Marktlink Capital heeft deze restricties niet en ziet de huidige marktomstandigheden juist als een kans om haar particuliere relaties toegang te bieden tot private equity fondsen die voorheen gesloten waren."

"De marktontwikkelingen maken private equity nog interessanter voor vermogende ondernemers en family offices dan het al was"

Bastiaan van Slobbe

Toestroom vermogende ondernemers en families

De investeringsmaatschappij profiteert daarnaast van een toestroom van vermogende ondernemers en families, die een verschuiving maken naar private equity in de beleggingsportefeuille. De beurs doet ten opzichte van private equity al jaren onder in rendement. Zo blijkt uit de Global Private Equity Report 2023 dat het rendement op de beurs gemiddeld 8 procent is over de laatste 10 jaar, tegen 15 procent in private equity.

Ook wordt de vastgoedmarkt steeds minder aantrekkelijk door toenemende wetgeving en opgelopen rente. Hierdoor stappen investeerders naar private equity-fondsen die sinds een paar jaar onder andere door Marktlink Capital toegankelijk zijn gemaakt voor vermogende particulieren.

,,Door onze bewezen positie als verzamelaar van ondernemerskapitaal krijgen wij toegang tot aantrekkelijke topfondsen. De marktontwikkelingen maken private equity nog interessanter voor vermogende ondernemers en family offices dan het al was. Educatie van ondernemers is hierbij wel belangrijk, want het is niet voor iedereen weggelegd,” zegt Van Slobbe. Volgens hem is private equity een langetermijnstrategie, waarbij je minder snel kunt uitstappen.

Lees ook: Tweede private equity-fonds Marktlink Investment Partners passeert 50 miljoen euro

Naast het derde fund-of-funds is ook het Marktlink Capital feeder fonds voor secondaries specialist Glendower een succes geweest waarbij 100 miljoen is aangetrokken. Glendower is onderdeel van CVC Capital Partners en actief op de zogeheten secondary market waarbij doorgaans met korting bestaande belangen in private equity fondsen verhandeld worden.

Onder andere door de eerder beschreven verplichte herbalancering van met name pensioenfondsen is deze markt sterk groeiende. Voor investeerders is deze markt aantrekkelijk door de inkoopkorting maar ook omdat toegezegd kapitaal snel aan het werk is omdat geïnvesteerd wordt in al bestaande portefeuilles van fondsen en bedrijven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws