Nieuws Financiën

Meeste miljardairs wonen nu in Peking

Peking is New York voorbijgestreefd als stad waar momenteel het grootste aantal miljardairs woont. Vooral de rijkeluiskinderen etaleren schaamteloos hun weelde, bericht het AD.

Bob van Huët 4 maart 2016

Miljardairschina

Peking heeft New York afgetroefd als 'wereldhoofdstad van de miljardairs'. De Chinese hoofdstad telt er nu precies honderd volgens de gezaghebbende rijkenlijst van het Chinese bedrijf Hurun, vijf meer dan New York.

,,Laat eerst maar eens wat mensen rijk worden,'' zei de Chinese leider Deng Xiaoping toen hij het communistische land 30 jaar geleden temidden van kritiek van de oude garde voorzichtig richting kapitalisme stuurde. Dat is gelukt. Ondanks een mindere economische groei is het aantal Chinese miljardairs de laatste 2 jaar bijna verdubbeld, aldus Hurun. Inmiddels telt de Volksrepubliek 568 superrijken; 33 meer dan de Verenigde Staten, al zijn Amerikaanse miljardairs als Bill Gates (72 miljard euro) en Warren Buffett (61 miljard) wel stukken vermogender dan de Chinese nummer 1: Wang Jianlin (27 miljard).

Rijke Chinezen sturen hun kinderen inmiddels naar de duurste Amerikaanse universiteiten. Als de jongelui feesten, levert dat patserige video's op Youtube op, waarin ze in de allerduurste auto's pronken. Een gespecialiseerd Chinees reisbureau voor superrijken organiseert besloten jet set-bezoeken aan het Louvre in Parijs dat dan voor andere bezoekers gesloten is. Onroerendgoedkoning Liu Yiqian gaat nog verder en bouwt inmiddels zijn eigen musea. Hij betaalde vorig jaar 150 miljoen euro voor het schilderij Liggend Naakt van de Italiaan Amedeo Modigliani. Een recente hobby van Chinese miljardairs is scoren van peperdure Braziliaanse voetbalsterren voor de nationale competitie.

Het schaamteloos etaleren van de rijkdom door de zogeheten fuerdai, wat zoveel betekent als 'de tweede generatie van de rijken' - die vaak zelf nooit heeft gewerkt - leidt regelmatig tot boosheid. Waar tientallen miljoenen Chinezen volgens een recent rapport van de Wereldbank het moeten doen met maar net iets meer dan een euro per dag postte Wang Sicong, de enige zoon van tycoon Wang Jianlin, op zijn Facebook een foto van zijn hond met twee gouden Apple Watches om de voorpoten. De steenrijke Guo Meimei poseerde uitdagend in een casino achter zeven ton aan fiches. Nog steeds praten ze in Peking over die curieuze crash van een Ferrari waarin twee halfnaakte vrouwen en de zoon van een topambtenaar zaten. De vader werd later veroordeeld wegens corruptie.

Spraakmakend

Behoorlijk spraakmakend ook was het huwelijk van de Chinese Kim Kardashian, Angelababy, met de Chinese acteur Huang Xiaoming. Hun 'ja' in het Shanghai Exhibition Centre kostte 30 miljoen euro.

De Chinese president Xi Jinping heeft sinds enige jaren de jacht geopend op steenrijke ondernemers die iets te veel pronken met rijkdom die ze niet zelden door corruptie blijken te hebben vergaard. Regelmatig 'verdwijnen' er miljardairs. Ze worden maanden opgesloten, zonder formele aanklacht, 'om de autoriteiten te helpen'.

Foto: Kinderen van superrijke Chinezen laten het breed hangen.