Nieuws Financiën

Miljoenenjacht brengt friettent stuk dichterbij

Wie weet, is het een cheque-mét. Het geld geeft Janny Fopma en Claude Carlu wat meer zicht op de Belgische friettent waarvan ze dromen.

Wim Schluter | Foto: Freddy Schinkel 15 maart 2016

Miljoenenjacht freddy schinkel

Janny Fopma uit Kampen won zondagavond een bedrag van maar liefst 50.000 euro in de Postcodeloterij Miljoenenjacht op RTL4. Zo'n 2,3 miljoen kijkers za gen de Kamperse de cheque in ontvangst nemen en hoorden hoe presentatrice Linda de Mol haar vroeg wat ze met het geld ging doen. Geen wereldreis, nieuwe auto of een luxe cruise - maar een eigen snackbar.

"Heel Kampen weet nu dat die snackbar er gaat komen", juichte Linda de Mol nadat Janny Fopma (51) haar zinnen had gezet op het winnende koffertje. Of het inderdaad zo ver gaat komen, dat weet Fopma daags na de uitzending nog niet. "Maar we hopen dat de bank iets toeschietelijker gaat worden."

PrijsAl een paar jaar deed ze mee aan de loterij, maar grote prijzen had ze tot dusver niet in de wacht gesleept. "Een keer zo'n ontbijtkoek, dat soort prijzen."

Een maand geleden kreeg ze te horen dat ze afgelopen vrijdag werd verwacht voor de opnamen van de show in Amsterdam, en ze mocht iemand meenemen. Dat werd vriend Claude Carlu (47) die ook al jaren meedoet met de Postcodeloterij maar deze keer niet in de prijzen was gevallen.

KeuzeEen dagje Amsterdam, een lunch en bij binnenkomst vond Janny ook nog eens een tablet onder haar stoel waarmee - zo bleek later - ze de bel mocht bedienen waarmee ze een keuze kon maken uit de koffertjes. Dat leverde haar uiteindelijk de 50.000 euro op en alvast wat publiciteit voor die snackbar. "Maar er moet ook nog 29 procent kansspelbelasting vanaf", tempert de prijswinnares al te hoge verwachtingen.

Maar toch; de droom van haar en vriend Claude is wat dichterbij gekomen. "Al vanaf het moment dat ik in Kampen kwam wonen hebben we het er over gehad om een eigen zaak te beginnen", verklaart vriend Claude Carlu met Belgische tongval die droom. "En ja, ik kom uit België. Dus een eigen, Belgische frietzaak zou fantastisch zijn."

Mocht het er van gaan komen, dan willen Janny en haar vriend Linda de Mol zover proberen te krijgen 'm te openen. "Maar die cheque gaan we daar in ieder geval ophangen", lacht Claude.