Nieuws Financiën

Investeringsfonds overheid stopt geld in mkb-financierder October

Het door de Nederlandse overheid opgerichte Invest-NL investeert 15 miljoen euro in financieringsplatform voor Europese mkb-bedrijven October. Dat bedrijf heeft in totaal 35 miljoen euro opgehaald. De overige 20 miljoen wordt ingelegd door het Europees Investeringsfonds (EIF). Met de toezeggingen wil October extra investeerders aantrekken om meer mkb-ondernemingen van financiering te kunnen voorzien.

Van onze redactie 19 januari 2023

Investering mkb Invest NL eu October platform

Foto: Shutterstock

Invest-NL is in handen van het ministerie van Financiën en richt zich naar eigen zeggen op duurzaam ondernemen. Specifiek komt het geld uit de Dutch Alternatieve Credit Instrument (DACI), een fonds dat in 2021 door de Nederlandse overheid, Invest-NL en het EIF werd gelanceerd. Dit fonds investeert in andere fondsen met als doel Nederlandse mkb'ers toegang te geven tot andere vormen van financiering. October, een Amsterdams bedrijf, ontving eind 2021 ook al een bedrag uit de DACI, ter waarde van 10 miljoen euro.

"Dankzij deze overeenkomst zullen veel meer bedrijven de steun ontvangen die zij nodig hebben om stappen te zetten om te kunnen innoveren"

Valdis Dombrovskis, InvestEU

Het totaalbedrag dat October heeft opgehaald voor zijn fonds is nu 100 miljoen euro. Het geld zal gaan naar het vijfde fonds dat October ter beschikking stelt aan bedrijven in Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Spanje. Naar verwachting kunnen daarmee ruim 3000 leningen worden verstrekt voor een totaalbedrag van 400 miljoen euro. Volgens October lopen de leningen uiteen van bedragen van 10.000 euro tot 2 miljoen euro, waarbij het gemiddelde bedrag uitkomt op 130.000 euro.

Lees ook: Buddee haalt 1 miljoen euro op voor slim HR-platform als oplossing voor mkb-bedrijven

Belangrijke rol October voor mkb en Europese economie

,,Deze hernieuwde toezegging voor October onderschrijft niet alleen de staat van dienst van deze fondsmanager, maar ook de doelen die het EIF deelt met zijn klanten”, zegt Marjut Falkstedt, algemeen directeur van het Europees Investeringsfonds. ,,Over het geheel genomen dragen onze investeringen in kleinere bedrijven flink bij aan het behouden en creëren van banen, waardoor het EIF een belangrijke rol speelt in de Europese economie. Ik ben blij dat het EIF opnieuw met October kan samenwerken om het midden- en kleinbedrijf met alternatieve financiering te ondersteunen.”

Valdis Dombrovskis, Eurocommissaris voor Handel: ,,InvestEU speelt een belangrijke rol in heel Europa door het midden- en kleinbedrijf te helpen toegang te krijgen tot de financiering die het nodig heeft om te innoveren, uit te breiden en banen te creëren. Dankzij deze overeenkomst zullen veel meer bedrijven de steun ontvangen die zij nodig hebben om stappen te zetten en hun volledige potentieel te benutten.”

Lees ook: Beperkte kennis en financiële prikkels oorzaak vertraagde vergroening mkb

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws