Nieuws Financiën

MKB: ‘Huurprijzen zijn te hoog in Deventer’

Een van de chicste straten van Deventer zit in de problemen. Elektronicazaak Scheer en Foppen vertrekt per april, computerwinkel Mycom ging failliet en ook bruidsmodezaak Zal Moda overweegt een vertrek uit de Keizerstraat als de huurprijzen niet dalen. Daarmee zou het hele statige winkelblok naast Boekhandel Praamstra leegkomen.

Van onze redactie 6 maart 2016

Huurgeld1065

Waar eerder de kantoren de aanloop naar het stadsplein al links lieten liggen (bij de laatste telling stond ruim een derde leeg), vertrekken nu ook veel winkels. Een lichtpuntje gloort wel: naast de Bagels & Beans zou de populaire kebabzaak Ayf van plan zijn een tweede zaak in Deventer te openen. De eigenaar kon dat nog niet bevestigen.

Vraag en aanbodErwin Rouwendal van MKBDeventer ziet het somber in voor de Keizerstraat als pandeigenaren de huren niet omlaag brengen. ,,Het is een kwestie van vraag en aanbod. Er zijn genoeg mensen die een zaak willen beginnen, maar de huren liggen te hoog en de contracten zijn vaak te langdurig.''

RisicoDe eigenaar van de Bruna geeft als voorbeeld het pand naast Bagels & Beans, waar een huur van 50.000 per jaar voor zou gelden. ,,Met een huurcontract van 5 jaar zit je dan vast aan een risico van 250.000 euro. Dat risico willen veel kleinere ondernemers niet nemen.''

'Zit wel goed'Makelaar Ivo Dijkerman van Rodenburg bedrijfsmakelaars ziet het allemaal nog niet zo somber in voor de Keizerstraat. Rodenburg draagt onder meer zorg voor de verhuur van het voormalige pand van Mycom en Scheer en Foppen. Dijkerman: ,,Voor twee panden is nu al interesse. Ik denk dat dat wel goed zit. En qua huurprijzen: we zijn al ontzettend gezakt.'' Voor de lege kantoren ziet hij op lange termijn een oplossing door er winkels van te maken.