Nieuws Financiën

Nieuwe eigenaar aardappelen KWS Emmeloord

Kweekbedrijf KWS uit Emmeloord verkoopt zijn pootaardappelactiviteiten aan buurman Stet Holland. Die ziet zijn omzet verdubbelen van 20 naar ongeveer 40 miljoen euro, meldt de Stentor.

Anton Goegebeur 13 april 2016

Aardappelen stock

Van de dertig werknemers van KWS - betrokken bij de overname - kunnen de meeste bij Stet terecht. Dat zegt Peter Ton, directeur van Stet. De overeenkomst is deze week gesloten, Ton hoopt dat de overname in de zomer wordt afgerond.

ReorganisatieVolgens Ton staat zijn kweekbedrijf voor een reorganisatie, zo moet er een nieuw managementteam worden gevormd. Concreet koopt Stet de pootaardappelrassen voor friet, chips en export van KWS. Die laatste wil zich helemaal richten op het kweken van hybride aardappelen en splitst de conventionele pootaardappelactiviteiten af. "Het kweken van hybride aardappelen in plaats van pootgoed is een nieuwe, maar veelbelovende aanpak", vertelt directielid Peter Hoffman.

Ton stelt dat de pootaardappeltak van KWS een uitstekende aanvulling is. "Het is onze grootste overname ooit. Het verstevigt onze positie in de pootaardappelmarkt. Het is een unieke kans om uit te groeien tot een totaalspeler."