Nieuws Financiën

Besluit gemeente funest voor Madame Jeannette in Deventer

Je horecazaak loopt prima. Tot de gemeente langskomt en het terras weg moet. Het einde dreigt nu voor Madame Jeanette, zo te lezen in De Stentor.

Martijn Udels | Foto: Ronny te Wechel 22 juli 2016

Terras deventer horeca vergunning ronny te wechel

De mond vol heeft de gemeente Deventer van het scheppen van een goed ondernemersklimaat in de binnenstad en daarbuiten. Maar zij speelt op een paar honderd meter van het nieuwe stadhuis de hoofdrol in een drama rond wijnbar Madame Jeanette. Zie hier het gevoel van exploitant Coos (23) en vader Coen Temminck van de horecazaak.

De kwestie draait om het gemeentebesluit dat het niet meer is toegestaan om een terras voor de deur te zetten. Terwijl vorig jaar, ruim voor de opening van de zaak, door diezelfde gemeente Deventer zwart op wit aan Temminck is gemeld dat de horecavergunning in orde is. Inclusief terras.

Garantie

Ruim een half jaar later liggen de kaarten anders, althans volgens de gemeente. Het is einde terras, en Temminck zit met de gebakken peren. "Niemand snapt het en het is ook niet te snappen", zegt Coen, die zijn zoon bijstaat in de zaak. "Als je op deze plek een horecazaak begint, ben je een verdomd slechte ondernemer als je denkt dat dat zonder terras kan. Met de zekerheid van de gemeente dat een terras hier mag, is Coos hier in oktober gestart. Anders waren we hier nooit aan begonnen. Dit voorjaar kregen we te horen dat het terras per direct weg moest. Dat slaat nergens op en het betekent het einde van de zaak."

Verlies

Zonder terras loopt de zaak bij mooi weer per maand duizenden euro's mis, berekent Coos. Dat is nu al maanden zo en inmiddels schiet hij er zwaar bij in. Coos: "Je kunt niet te lang verlies draaien. Als de situatie met het terras niet verandert, moet ik stoppen."

Woensdag, toen het kwik boven de dertig graden steeg, was Temminck noodgedwongen een dag dicht. Coos: "Op zo'n dag komt er helemaal niemand binnen. Te warm. Ook op andere mooie dagen is het rustig. Logisch, mensen kiezen voor een terras."

Jarenlang was het een komen en gaan van horecazaken op deze plek. Niemand hield het vol. Vader Coen: "Nu zit er eindelijk een zaak die goed op weg was, en dan krijg je dit. Coos heeft al z'n geld in de zaak gestopt. Als Coos weg is, heb je hier weer leegstand. Nog meer leegstand, wil de gemeente dat?."

Twee maten

Coen Temminck laat de brief zien van de gemeente van 23 juli 2015. Het staat er klip-en-klaar: de vergunning wordt verleend en geldt voor de 'horecalokaliteit' én een terras van 33,8 vierkante meter. "Zoals in de gesprekken door de ambtenaar was aangegeven. Dan denk je toch dat het geregeld is? De vorige zaken hier hadden ditzelfde terras. Een deel op de stoep voor de zaak, het andere deel aan de overkant. Op het hoekje van de parkeerplaats op de Nieuwe Markt."

Bouwkeet

Toen daar dit voorjaar een bouwkeet stond, Temminck z'n terras niet kwijt kon en hij bij de gemeente aan de bel trok, kwam het onheil op gang. Temminck: "Ik kreeg te horen dat ik zelf de mensen van die bouwkeet moest aanspreken." Later kwam de gemeente zelf bij Temminck, met de mededeling dat hij geen terrasvergunning had. Coen Temminck: "Ze konden op het stadhuis geen vergunning vinden." Over het terras op de stoep werd ook moeilijk gedaan.

Nieuwe vergunning

Om de zaak te redden, volgde Temminck het advies om een terrasvergunning aan te vragen. Die werd geweigerd. Met een terras blijft er op de stoep minder dan de vereiste 1 meter 50 over als doorgangsruimte voor voetgangers. Het terras op de hoek van het plein zou het uitzicht van auto's belemmeren en onveilig zijn. Coen Temminck: "Nou, er komen op de stoep nauwelijks voetgangers en er zijn geen klachten. Wat betreft die hoek: ook met ons terrasje daar is het uitzicht vanuit de auto goed. Kijk eens op het Grote Kerkhof, daar is ook geen stoep en lopen voetgangers langs de terrassen over de weg. Daar kan het wel. Het is met twee maten meten." En een oplossing? "Die zie ik niet, de gemeente wil niets."