Nieuws Financiën

1 op de 3 in mkb-onderzoek: accountant heeft niet juiste kennis financieel advies te geven

Er ligt een grotere rol weggelegd voor bedrijfsaccountants in het geven van financieel advies aan ondernemers. Dit blijkt uit onderzoek van mkb-financieringsplatform October onder 1.034 ondernemers. Van alle ondervraagden stelt 35 procent dat zijn of haar bedrijfsaccountant niet over de juiste kennis beschikt om goed financieel advies te geven. Een stevige conclusie.

Van onze redactie 20 november 2019

Spaarvarken financien geld advies rekenmachine

Uit het onderzoek van October blijkt dat het mkb – wanneer het om financieel advies gaat – behoefte heeft aan een betrouwbare partner. Zo stelt maar liefst 41 procent van de ondernemers dat zij zich liever focussen op hun business, dan zich bezig te houden met bedrijfsfinanciën.

Zo hebben twee op de tien ondernemers de afgelopen twee jaar financiering nodig gehad voor de onderneming en verwachten zes op de tien ondernemers het aankomende jaar verder te groeien. De helft van de ondervraagden vraagt daarom financieel advies of hulp aan zijn bedrijfsaccountant. Een derde heeft hiervoor weleens een externe partij in de hand genomen.

Vertrouwenspersoon

,,De accountant is van nature een vertrouwenspersoon voor de ondernemer. Die kent als controleur van de jaarrekening de financiële situatie van de onderneming goed”, zegt Luuc Mannaerts, ceo van October Nederland, het grootste en snelst groeiende platform voor mkb-financiering in continentaal Europa. ,,Financieel advies is een hele logische ontwikkelingsrichting voor de accountant, waar volgens onze cijfers ook écht voldoende vraag naar is.”

Lees ook: Betaalme.nu: MKB Loket voor kleine ondernemers

Niet de juiste kennis

Ondanks dat de helft van de ondervraagden de bedrijfsaccountant om advies vraagt, geeft 35 procent aan dat deze niet over de juiste kennis beschikt van bedrijfsfinanciering. Opvallend genoeg kloppen ondernemers in de retail het vaakst bij hun accountant aan voor financieel advies (61 procent). En wat blijkt, slechts 28 procent van de ondervraagden uit deze sector is ontevreden over de expertise van de accountant inzake de bedrijfsfinanciën.

Mannaerts: ,,Uit het onderzoek blijkt dat in de sectoren waarin de accountant vaker de rol vertolkt van financieel adviseur, ondernemers hierover meer tevreden zijn. Door intensiever met de accountant samen te werken, raakt deze ook meer betrokken bij onderneming, wat leidt tot beter financieel advies.”

Lees ook: MKB-Nederland: Ondernemer moet betere toegang tot krediet krijgen

Kwaliteit van advies

Een belangrijke voorwaarde voor een toekomstige adviesrol van de accountant op het gebied van bedrijfsfinanciering, lijkt de kwaliteit van het advies te zijn. Zo geeft 54 procent van de ondervraagde ondernemers aan extra te willen betalen voor goed financieel advies.

En omdat bijna twee op de drie ondernemer in het mkb verwachten dat het dit jaar lastiger wordt om een financieringsaanvraag te doen, lijkt goed financieel advies van cruciaal belang te zijn. ,,Een ondernemer richt zich op zijn business. Wij merken dat veel ondernemers baat hebben bij een goed financieringsadvies. Een accountant kan ook de samenwerking zoeken met een bestaande financieel adviseur. Wij kennen verschillende goede partijen die samen met de accountant de ondernemer in staat te stellen om te doen waar zijn passie ligt: ondernemen.”