Nieuws Financiën

Petra uit Goes moest elk dubbeltje omdraaien, maar heeft nu succesvol bedrijf

Elke week vraagt de redactie van de PZC een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Petra Duijzer (37) uit Goes kende financiële pieken en dalen. Ze zat 15 jaar geleden in de bijstand en heeft inmiddels een succesvol bedrijf.

Hans Puik | Johan van der Heijden 16 november 2016

Petra Duijzer Johan van der Heijden

Hoe kwam je in de bijstand terecht?,,Ik raakte zwanger op mijn 17de. Een paar jaar na de geboorte van mijn kind belandde ik in een echtscheiding. Extra akelig omdat mijn ex-man schulden had veroorzaakt waarvoor ik oplossingen moest vinden."

Wat bleek de oplossing?,,Doorzettingsvermogen. Ik weigerde de schuldhulpverlening in te gaan. Ik besteedde mijn volledige bijstandsuitkering aan de betaling van rekeningen en de aflossing van schulden. Daarnaast begon ik een koffiebarretje in het Ambachtscentrum Goes. Van het geld dat ik daar verdiende, moesten mijn baby en ik rondkomen."

Hoeveel geld was dat?,,De verkoop van koffie, thee en koekjes leverde ongeveer 35 euro per week op. Twee jaar lang moest ik elk dubbeltje omdraaien."

Wanneer kwam het omslagpunt?,,Toen ik in de horeca ging werken. Mijn ouders zorgden in die periode veel voor mijn kind. Zo kon ik beginnen aan een hbo-studie."

Wat kreeg je in je opvoeding mee over geld?,,Geld was altijd sneller op dan de maand om was en daarnaast ben ik streng christelijk opgevoed. In die cultuur is het gebruikelijk dat de vrouw zorgt voor het huishouden en de man geld in het laatje brengt. Inmiddels weet ik beter en ben ik voorstander van financiële onafhankelijkheid voor iedere vrouw."

Ben je inmiddels financieel onafhankelijk?,,Ja, mijn leven ziet er compleet anders uit dan 15 jaar geleden. Als alleenstaande moeder is het noodzakelijk om goed voor mezelf te kunnen zorgen. Ik heb ervaren hoe het voelt als dat niet lukt. Dat is verschrikkelijk. Gelukkig gaat het me nu voor de wind."

Waar verdien je momenteel je geld mee?,,Met mijn een bedrijf Creatief Succes ontwikkel ik spellen en businessgames voor ondernemers."

Hoe kwam je daarop?,,Na mijn hbo-opleiding Social Work vond ik een baan als maatschappelijk werker en maakte ik kennis met de trainingsmethodiek 'krachtgericht werken'. In plaats van een powerpointpresentatie na de training bedacht ik een kaartspel. Dat sloeg zo aan dat ik het spel omzette in een zorgvernieuwende app. Die is gelanceerd door koningin Máxima. Toen wist ik: hier moet ik een bedrijf in beginnen."

Hoe verklaar je het succes?,,Ik heb veel spellen ontwikkeld voor de zorg, maar op een gegeven moment stapte ik over op mkb-bedrijven. Daar zag ik meteen bij het eerste bedrijf dat mijn spel succes had. Toen heb ik mijn prijzen verhoogd en is mijn onderneming in sneltreinvaart succesvol geworden."

Wat zou je doen met een miljoen?,,Dan zou ik het Safe Kids Meldcodespel internationaal lanceren. Hiermee train je seksuele weerbaarheid bij kinderen. Ik zou er een app van maken, zodat ik nog meer kinderen via de smartphone kan bereiken. Vrijdag lanceer ik dit spel in het Eftelingtheater. Ik verwacht dat alle duizend stoelen bezet zijn."