Nieuws Financiën

Plan voor toeristentreintje

JOHANNES RUTGERS 26 januari 2016

Planvoortoeristentreintjezutphen1065

Een toeristentreintje moet een nieuwe trekker worden van de Zutphense binnenstad. Dat ziet in elk geval de organisatie Ik ben ZutFan! voor zich. Voorman Marco Barelds gaat, gesteund door een aantal medestanders, de komende tijd op zoek naar mensen die er geld in willen steken. Dat meldt De Stentor dinsdag.

Barelds denkt zo'n 50.000 tot 75.000 euro nodig te hebben om te kunnen beginnen. Dat kan volgens hem binnen enkele jaren terugverdiend worden met kaartjes voor een rondrit. Los van de extra verdiensten die het de ondernemers in de binnenstad kan opleveren.

Het treintje kan voor extra levendigheid zorgen, maar zal naar het idee van Barelds ook zeker een heel nuttige voorziening zijn. "Er komen veel dagjesmensen naar Zutphen, een groot deel daarvan is senior. De rondwandelingen door de stad - zowel de individuele als met een gids - zijn te ver voor mensen die slecht ter been zijn."

PendeldienstOok zou het transportmiddel een pendeldienst kunnen verzorgen bij evenementen. "Het is iets waarvan de hele stad profiteert."

Barelds heeft al voorwerk verricht. Hij heeft een treintje op het oog met een doorzichtig dak. "Zodat je de torens en gevels goed kan zien, zonder dat je buitenboord moet gaan hangen." In het treintje kan met beeldschermen en/of geluid informatie worden gegeven over markante plekken.

Ik ben ZutFan! meent dat een rit met het treintje een completer beeld van de binnenstad kan geven dan een tocht met een fluisterboot of paardentram alleen.

Het voertuig is aangedreven door een elektromotor. "Stil en groen, modern vormgegeven. Dus geen omgebouwde tractor." Als de financiering rond komt, kan het treintje volgend hoogseizoen rijden, denkt Barelds. "Misschien is er dit jaar al een proef te houden met een alternatief treintje."

Hoe dan ook wil Ik ben ZutFan! doorpakken. "We gaan niet op toestemming wachten van de een of andere partij, of allemaal beren op de weg laten zetten door anderen."

Gemeente ZutphenDe gemeente Zutphen staat in beginsel positief tegenover het idee, geeft woordvoerder Robert-Jan Bax aan. "Initiatieven die bijdragen aan het toeristische klimaat van Zutphen juichen we toe. Het is goed als de stichting contact zoekt met Stichting Zutphen Promotie."