Nieuws Financiën

20 miljoen voor jonge ondernemer om oceaan schoon te maken

Met zijn crowdfundingsactie The Ocean Cleanup haalde de 22-jarige Nederlander Boyan Slat binnen een half jaar bijna 20 miljoen euro op. Dit lukte mede dankzij investeerders uit Silicon Valley, onder wie de oprichter van PayPal, meldt het AD.

MONICA BEEK 15 mei 2017

Boyan Slat Ocean Cleanup Zee Plastic Oceaan Schoonmaken

Crowfundingsactie

Het opvissen van duizenden tonnen plastic in de Grote Oceaan gaat al binnen twaalf maanden beginnen. De snelle voortgang is te danken aan een succesvolle crowdfundingsactie, in zes maanden tijd werd bijna twintig miljoen euro opgehaald. Met dat geld wordt de nieuwe oceaanstofzuiger bekostigd: een U-vormige arm, ironisch genoeg van plastic, die in het midden van de Grote Oceaan wordt gestationeerd, tussen Hawaï en Californië.

Plasticmagneet

,,We laten de natuur het werk doen", zegt Boyan Slat. De arm drijft met de stroming mee, maar beweegt relatief langzaam. Dat komt door een anker dat op zo'n 600 meter diepte wordt uitgezet. De stroming is daar minder sterk dan aan de oppervlakte. Het plastic gaat daardoor sneller dan de arm en wordt zodoende opgevangen. ,,Het is eigenlijk een soort plasticmagneet."

Nieuwe techniek

De nieuwe techniek betekent dat het opruimen veel sneller gaat dan was gepland. ,,In plaats van 42 procent in tien jaar kunnen we na vijf jaar al de helft van het gebied plasticvrij maken", zegt Slat enthousiast.

Als ster onthaald

Boyan Slat heeft sinds 2013 zijn leven gewijd aan het schoonmaken van de wereldzeeën. In een grootse show, die veel weg had van een popconcert, werd hij gisteren als een ster onthaald. Onder luid applaus maakte hij bekend dat de eerste onderdelen op dit moment worden geproduceerd in Amerika.

Toegewijd en intelligent

Het succes van The Ocean Cleanup is voor een groot gedeelte op het conto van Slat te schrijven, zeggen mensen die hem goed kennen. ,,Hij is enorm toegewijd en ongelofelijk intelligent, zeker voor iemand van zijn leeftijd", prijst Julia Reisser hem. Ze werkt als oceanograaf voor het team van The Ocean Cleanup en was al fan van Slat 'toen nog bijna niemand met hem wilde praten'.

Zakelijk en praktisch

Het was een toespraak van Slat op Tedx die haar inspireerde. Ze herinnert zich nog de eerste keer dat ze contact had met Slat, via Skype. ,,Het is een gezellige jongen, maar het gesprek was vooral zakelijk en praktisch. Hij weet precies wat hij wil om zijn doel te bereiken."

Miljoen extra

Vorig jaar werd al een prototype geplaatst in de Noordzee, een 100 meter lang gordijn van luchtkussens dat het plastic als het ware uit de zee opveegt. Staatssecretaris Dijksma van Milieu en baggeraar Boskalis stelden daar beide een half miljoen voor beschikbaar.

Minder prijzig

Om de hele oceaan schoon te maken, zijn honderden miljoenen euro's nodig. Daarom is besloten om niet met één grote buis van 100 kilometer te komen, zoals eerst het plan was, maar met vijftig kleinere armen. Die zijn veel minder prijzig, waardoor al eerder kan worden begonnen met de grote schoonmaak.

Donateurs

Onder de donateurs van de 20 miljoen euro zitten grote namen uit Silicon Valley, zoals filantroop Marc Benioff. Ook Peter Thiel, oprichter van Paypal en de eerste adverteerder in Facebook, heeft met 100.000 euro zijn steentje bijgedragen. Slat: ,,Het was heel cool om te horen dat iemand als Peter Thiel wil bijdragen aan het project."

We laten de natuur het werk doen. Het is eigenlijk een soort plasticmagneet.

Boyan Slat