Nieuws Financiën

Project Thales moet economie Oost-Nederland boost geven

Het door Thales ingediende project Daisy 2 is een van de initiatieven die de economie en werkgelegenheid in Oost-Nederland een boost moeten gaan geven.

Van onze redactie 31 augustus 2016

Thales Christian van der Meij 6

In totaal zijn er 11 samenwerkingsprojecten geselecteerd voor een bijdrage uit het Europese subsidiefonds OP-Oost, waarin de EU, het Rijk en de provincie Overijssel en Gelderland 10 miljoen euro beschikbaar hebben gesteld. Inclusief de eigen bijdrage van de bedrijven gaat het om een totale investering van bijna 24 miljoen.

Betaalbare luchtscanner

In "Daisy 2" werken 11 bedrijven en organisaties samen aan een betaalbare versie van de AESA radar (Active Electronically Scanned Array). Deze radar kan vliegende voorwerpen als drones, vliegtuigen en vogels onderscheiden. Het doel is om de luchtscanner goedkoper te maken en de verschillende toepassingen te bewijzen, zoals weerkundige voorspellingen en waarneming van ruimtelijk gedrag van mensen en dieren.

11 projecten

Bedrijven en instellingen in Overijssel en Gelderland konden van 1 maart tot 3 mei hun voorstellen voor grote R&D-samenwerkings-projecten indienen bij het Europese subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020. Er kwamen 17 voorstellen binnen waarvan er nu 11 van start gaan.

Foto: Christian van der Meij