Aangeboden door de Rijksoverheid

Branded Content Financiën

Rainier Leakat redde zijn business na wanhoopskreet

Het foodtruck- en entertainmentbedrijf van Rainier Leakat liep op rolletjes, maar crashte door corona. De positief ingestelde ondernemer zonk weg in de schulden en zocht pas hulp toen het kaartenhuis instortte. Door een openbare wanhoopskreet en met de hulp van boekhouder Marion komt de zaak nu weer op de rit. Een verhaal over vallen, opstaan en wijzer doorgaan.

Wim Danhof 26 oktober 2021

SZW Schuld Armoede Rainier

Hoogstwaarschijnlijk verkoopt Rainier Leakat binnenkort vanuit een eigen winkel in Wormerveer Surinaams-Hindoestaans eten. Eind goed, al goed, want hier droomde hij van; een droom die vooraf werd gegaan door de nachtmerrie van schulden, beslagleggingen en een dreigende huisuitzetting.

We schrijven 2019: zorgeloos verstrijken de dagen van Rainier Leakat, die per januari van dat jaar zijn baan bij de Amsterdamse politie heeft ingeruild voor het ondernemersbestaan. Met Schiphol heeft hij tijdelijk een prachtig podium voor zijn foodtruck, waarin hij Surinaams-Hindoestaans eten verkoopt. Al snel besluit hij entertainment aan deze business toe te voegen. Rainier gaat pakketten leveren aan bedrijfsfeesten, festivals en andere evenementen: catering, een cocktailbar, muziek, dat soort werk.

In 2019 pakt die keuze al goed uit, maar in 2020 gaat het pas echt los: een prachtopdracht van de gemeente Amsterdam: de feestelijke opening van een nieuwe woonwijk. Al snel volgen meer grote opdrachten, ook van de Sociale Verzekeringsbank en de Vrije Universiteit. Maar dan hoort hij over een mogelijke pandemie, en dat maakt diepe indruk: ,,Ik wist meteen: ik moet gaan schakelen, anders heb ik straks geen geld meer. Binnen anderhalve week bouwde ik mijn keuken om, kocht ik een bonnenprinter en startte ik in Wormerveer een foodbezorglijn, die al snel lekker liep.”

Lees ook: Geldzorgen? Tijdig in actie komen voorkomt escalatie

Schulden en deurwaarders

Maar ondertussen ervaart hij de eerste problemen: ,,De inkomsten uit de entertainment vielen in één keer weg, terwijl allerlei kosten doorliepen, zowel privé als zakelijk. De leasebus, de huur van een loods, de huur op mijn huis… Er kwam te weinig geld binnen en ik bouwde al snel schulden op. Positief ingesteld als ik altijd was geweest, dacht ik dat ik mijn problemen zelf wel de baas kon. Maar de rekeningen van de leveranciers en schuldeisers liepen gewoon door. Er kwamen aanmaningen, de bedragen werden verhoogd, en er kwamen rekeningen van deurwaarders bij. Elke keer weer 88 euro.”

''Als ondernemer wil je graag zelf je problemen oplossen, daarvoor ben je toch ondernemer? Maar dat lukte natuurlijk niet. Ik sliep slecht en dacht alleen maar aan werken, geld verdienen en rekeningen betalen''

Een wanhoopskreet

Rainier krijgt geld van vrienden en familie, maar haalt ook geld op bij kredietinstellingen om rekeningen te kunnen betalen. Gaatjes worden met gaten gedicht. Vijf maanden lang speelt hij mooi weer naar de buitenwereld.

,,Als ondernemer wil je graag zelf je problemen oplossen, daarvoor ben je toch ondernemer? Maar dat lukte natuurlijk niet. Ik sliep slecht en dacht alleen maar aan werken, geld verdienen en rekeningen betalen. Maar toen de leasemaatschappij het wagenpark van mijn entertainmentbedrijf opeiste en de huisverhuurder mij en mijn gezin dreigde met uitzetting, drong het ineens tot mij door hoe slecht ik ervoor stond. Ik had 20.000 euro aan openstaande rekeningen, en had ook andere schulden. Uit wanhoop plaatste ik een Facebook-post, met als boodschap: ‘Rai Entertainment kan voorlopig niets meer doen en staakt de activiteiten, maar ik zal alles op alles zetten om zowel zakelijk als privé overeind te blijven.’”

Die wanhoopskreet mist zijn effect niet. Dankzij een royale familieschenking kan de ondernemer in zijn huis blijven wonen. Maar veel belangrijker: de openbaarmaking van zijn problemen blijkt het begin van structureel herstel in te luiden. De verhuurder van het pand dat hij gebruikt voor zijn foodbezorglijn brengt hem in contact met een financieel adviseur. Deze werkt samen met Marion, die zijn boekhouder wordt: ,,Wat er met Rainier is gebeurd, zie ik bij de meeste ondernemers met geldzorgen gebeuren: men wacht veel te lang met het zoeken van hulp, ervan uitgaande dat alles heus wel weer goed komt.”

Geconfronteerd met een administratieve puinhoop vraagt Marion bij alle schuldeisers zes weken uitstel van betaling aan. Zo creëert ze tijd om inzicht te krijgen in Rainier's totale schuldenlast - zowel zakelijk als privé - en in de mogelijkheden om tot betalingsregelingen te komen.

Heb jij als ondernemer of zzp'er zorgen over geld?

Ga naar Geldfit.nl en ontdek wat jij kan doen.

Chaos door stress

Marion licht alles door en ontdekt onder meer ontbrekende aangiften BTW en inkomstenbelasting over 2020 en 2019, evenals schulden bij Rainier's vorige boekhouder. Ook daar kijkt ze niet van op: ,,Dit is een gebruikelijk beeld bij ondernemers met geldzorgen. De stress slaat toe, waardoor je niet meer helder kunt nadenken en allerlei zaken vergeet, óók de belastingaangifte.”

''Vanaf het moment dat schuldeisers worden benaderd door een professionele instantie, worden ze toegankelijker. Er is veel meer vertrouwen in een oplossing''

Vertrouwen in oplossing door professionele hulp

Terugblikkend realiseert Rainier zich dat hij veel eerder financiële hulp had moeten inroepen. ,,Dat had veel problemen voorkomen. En vanaf het moment dat schuldeisers worden benaderd door een professionele instantie, worden ze toegankelijker. Er is veel meer vertrouwen in een oplossing, want men ziet dat je als ondernemer hulp hebt gezocht.”

Hij legt uit hoe kwetsbaar zijn hulpvraag indertijd aanvoelde. ,,In mijn eerste gesprek met Marion en haar collega stelde ik de vraag: ‘Ik vertel jullie mijn hele verhaal, maar zou je mij alsjeblieft niet willen veroordelen?’”

Schuldenlast inmiddels hanteerbaar

Uiteindelijk bleek Rainier’s totale schuldenlast hanteerbaar, zo legt Marion uit: ,,Voor één bankschuld werd een afkoopregeling getroffen. Daarnaast werd één lening tegen woekerrente met behulp van een voorschietend familielid meteen afgelost. Dat was essentieel. Voor de andere schulden zijn met alle schuldeisers regelingen getroffen.”

''Ik heb geleerd dat hulp essentieel is, juist ook wanneer er nog geen grote geldzorgen zijn, want voorkomen is beter dan genezen''

Liever voorkomen dan genezen

Nu er op financieel gebied overzicht is ontstaan, kan Rainier zich weer beter concentreren op het ondernemen. Rai Entertainment is ontsnapt aan een faillissement, terwijl er met dochteronderneming SuriRai Foodtruck aan de weg wordt getimmerd. Tijdens de coronacrisis waren er veel thuisbestellingen, maar van juni tot september stond Rainier weer dagelijks met zijn foodtruck op het marktplein van Wormerveer.

Sindsdien mag hij echter slechts op woensdag met de foodtruck op de markt staan. Gelukkig is deze ingetrokken vergunning geen nieuwe party crasher: de ondernemer kan hoogstwaarschijnlijk terecht in een winkelpand waar hij zijn zaak voor Surinaams-Hindoestaans eten voortzet, in combinatie met nog altijd de foodtruck op de marktdag. Hij ziet de toekomst dan ook helemaal zitten: ,,Ik droom hier al een paar jaar van. Die winkel, dat is mijn toekomst.”

Dat is ditmaal een toekomst met voortgezette financiële begeleiding, want Rainier kent nu zijn beperkingen. ,,Ik heb geleerd dat die hulp essentieel is, juist ook wanneer er nog geen grote geldzorgen zijn, want voorkomen is beter dan genezen. Ik dacht altijd alles zelf wel te kunnen, maar corona was een game changer. Het bleek een snelkookpan voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb door alle problemen uiteindelijk een heel andere kant van mijzelf laten zien.”

Geldfit helpt ondernemers met geldzorgen

Rainier roept ondernemers met geldzorgen of schulden op om niet te lang te wachten, in actie te komen en hulp te zoeken. Maar waar moet je dan beginnen? Waar moet je naartoe voor adequate hulp? Als ondernemer ben je daar vaak niet in thuis. Op Geldfit.nl kunnen ondernemers anoniem een test doen. Zo ontdekken zij hoe hun financiële situatie is en welke hulp er in hun gemeente beschikbaar is. Ook kan men bellen met de hulplijn 0800-8115 voor persoonlijk advies

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws