Net als alle retailers werd Moorman (1962), tweede generatie bezitter van de Amsterdamse mannenmodewinkel House of Man, getroffen door corona. Hij kampt als gevolg daarvan met forse coronaschulden, omdat hij de belastingen over die jaren voor zich uit schoof. Zonder dralen meldt hij een schuld van ‘een tonnetje of vier’, en schaamt zich niet om het te vertellen. Zouden alle ondernemers die hiermee kampen moeten doen, is zijn boodschap aan de buitenwacht. ,,Het is gewoon niet slim om je kop in het zand te steken. Logisch dat we, in de retail, coronaschulden hebben opgebouwd. Praat erover en ook met de Belastingdienst, daar valt redelijk mee te communiceren, mits je onderneming levensvatbaar is.”
Lees ook: Ondernemers manen staatssecretaris Marnix van Rij tot vaart bij sanering belastingschulden
Juist vanwege het onderzoek naar de levensvatbaarheid van zijn bedrijf zat hij deze maand op het terras van restaurant de Gulle Graef in Hilversum tegenover demissionair staatssecretaris Van Rij om daar met andere getroffen ondernemers en financiële adviseurs (zie foto hieronder) erover te praten. Het blijkt dat de belastingkantoren de regels over sanering verschillend interpreteren en dat de snelheid om de dossiers te beoordelen sneller moet.
,,Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf - IMK heeft een levensvatbaarheidsonderzoek, een soort keurmerk, gedaan en de conclusie is dat we dat zijn”, vertelt Moorman. ,,Maar het mag niet zo zijn dat de Belastingdienst nog eens extra vragen gaat stellen. Je schuift daardoor besluitvorming op de lange baan, waardoor de aanvraag voor een sanering van de belastingschulden wordt vertraagd. Voor een ondernemer is er niets vervelender dan onzekerheid en maakt daardoor bijvoorbeeld geen toekomstplannen. Mijn boodschap aan Van Rij was dat de Belastingdienst na zo’n levensvatbaarheidsonderzoek die moet gebruiken en met vaart moet behandelen, en dat is zeker overgekomen. Hij gaf aan te gaan doorpakken en dat er sneller geschakeld moet worden op de belastingkantoren.”
Met het levensvatbaarheidsonderzoek kunnen we het gesprek openen over een soort schuldsanering
Rick Moorman eigenaar van House of Man
Rick Moorman: ‘Coronaschuld is aanslag op liquiditeit’
Moorman betaalt op dit moment normaal zijn periodieke omzet- en loonbelastingen. Voor de uitgestelde belastingen uit de coronaperiode, die 400.000 euro, is een terugbetaaltermijn van 5 jaar vastgesteld. ,,Maar dit is een maandelijks bedrag van vele duizenden euro’s en dan moet ik los daarvan ook mijn normale periodieke belasting betalen. Het betekent een enorme aanslag op mijn maandelijkse liquiditeit. Met het levensvatbaarheidsonderzoek, inmiddels ingediend door IMK, kunnen we het gesprek openen over een soort schuldsanering. Ik wil het naar een aanvaardbaar niveau terugbrengen en dan in een keer aftikken.”
Lees ook: Coronaschulden: waarom openen ondernemers die blauwe envelop niet?
Het levensvatbaarheidsonderzoek bestaat uit drie onderdelen die door het IMK zijn bekeken: hoe House of Man er nu financieel voorstaat, hoe zijn de ondernemingsvaardigheden van Rick Moorman en wat zijn de marktontwikkelingen die zich afspelen in de kledingsector. ,,Het onderzoek toont aan dat het bedrijf van Moorman levensvatbaar is en zo is het ook ingediend bij de Belastingdienst”, is de reactie van Michiel Hordijk, directeur van het IMK. ,,De coronaschuld is inderdaad een aanslag op de liquiditeit van de onderneming. Het bedrijf maakt winst, maar is te weinig om ook nog eens de coronaschulden te dragen. Het verzoek is dus om te komen tot een sanering.”
‘Boodschap aan Den Haag: heb meer oog voor retail’
Het gesprek met Van Rij vond overigens plaats voordat bekend werd dat Folkert Idsinga de mogelijk nieuwe staatsecretaris van Financiën (NSC) en Dirk Beljaarts de mogelijk nieuwe minister van Economische Zaken (PVV) worden. ,,Wat ik verwacht van de nieuwe bewindslieden? Ik zou best wel staatssecretaris van retailzaken willen worden. Van retail durf ik wel te zeggen dat ik daar verstand van heb en weet hoe de lijntjes lopen. Mijn boodschap aan Den Haag is: heb meer oog voor retail. Vergeet niet, wij zijn een heel grote werkgever. Wij zijn een drijvende kracht, en houden redelijk onze mond als er weer iets raars wordt bedacht door de dames en heren politici in Den Haag; regeltje hier, regeltje daar. Retailers klagen en staken niet. Wat maakt de winkelstraat leuk? Juist, de lokale winkelier geeft daar couleur locale aan. Het zijn pareltjes.”
Lees ook: Uit de coronaschulden: hoe horecaondernemer Frank 400.000 euro schuld wegwerkte