Nieuws Financiën

Tactisch schild uit Tholen redt mensenlevens

Een arrestatieteam in actie, pantserwagens op een missie in oorlogsgebied en snelle bootjes van de marine die piraten onderscheppen. Als het gevaar loert, zorgt een Zeelands bedrijf voor de veiligheid.

John de Kok | Foto: Felice Buonadonna 22 november 2016

Roald Bol

Arrestatieteams gebruiken kogelwerende schilden, militaire voertuigen hebben kogelwerende ramen en marinevaartuigen kogelwerende platen. Het zijn voorbeelden van producten waarbij Allplast BV in Tholen de veiligheid van politie en militair personeel naar een hoger niveau tilt. Het bedrijf ontwikkelt en produceert producten van kunststof en composiet, kogelwerende laminaten en veiligheidsproducten. Met de ontwikkeling van een nieuw lichtgewicht kogelwerend tactisch schild, in samenwerking met politie- en interventieteams, haalde Allplast in september de 68ste plaats in de landelijke MKB Innovatie Top 100.

Geprikkeld

,,Twee jaar geleden werd ik geprikkeld door de dood van twee politiemensen in België tijdens een inval. Ze moesten een steile trap op en lieten hun schild van 40 kilo beneden liggen'', zegt managing director Roald Bol van Allplast.

Mede op verzoek van de Belgische politie begon Allplast aan de ontwikkeling van een lichtgewicht alternatief. Het resultaat is een schild van slechts 8 kilo met goede ballistische eigenschappen. Het optionele venster is kogel- en splintervrij en heeft een brede kijkhoek, het composietmateriaal van het schild garandeert een hoge stopwaarde en door de hoge stijfheid zal het schild bij kogelinslag nauwelijks vervormen. Het bijzondere aan het schild is het vezelpakket, waarmee veel lichtere, kwalitatief prima producten ontwikkeld kunnen worden.

Natuurkundig proces

Goedkoop is het niet, elk product moet apart de autoclaaf - een drukvat - in, waar zich een nauwkeurig natuurkundig proces afspeelt. Alles moet perfect en tot in detail worden afgestemd. Roald: ,,Zo'n schild red je niet met een paar honderd euro, daarvoor zijn de processen te kostbaar.'' Allplast heeft schilden in België en enkele andere landen verkocht. In Polen en Slovenië staan orders uit. In Nederland is het schild nog niet verkocht, maar Allplast is voor de Nederlandse politie wel bezig met kogelwerende bekleding voor in de carrosserie van het wagenpark.

Tussen 2017 en 2020 worden veel pantservoertuigen van defensie vervangen, ook daar speelt Allplast op in. ,,De voorruit van zo'n pantserwagen weegt 180 kilo. Met ons concept wordt dat veel lichter, zodat er extra brandstof en munitie mee kan. Maar lichter maken is niet genoeg, het gaat er ook om dat er na kogelinslagen zicht blijft, zodat het voertuig onder vuur kan wegkomen.''

Gerelateerde artikelen

> Ex-militair bedacht CrossXvest uit noodzaak> Kogelwerend glas is booming business> Kantoorpand in Goirle omgetoverd naar winkel in beveiligingsartikelen