Nieuws Financiën

Toch geld voor beter stadshart

De kans is groot dat alle ondernemers in het stadshart binnenkort toch een gezamenlijke pot maken voor extra activiteiten. Ze willen ook inspraak bij de gemeente over parkeren en mooiere straten. Dit bericht het AD dinsdag.

Jan Belt 8 maart 2016

Alphen Koopavond

De afgelopen vijf jaar was er een investeringspotje; de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) voor het centrum. Eind vorig jaar gaven echter te weinig van de ruim 200 ondernemers in het stadshart aan dat ze nog vijf jaar door wilden gaan. Sterker nog: minder dan de benodigde 50 procent reageerde op de peiling. Conclusie: einde BIZ.

Eigenaren van panden in het centrum vonden dit onacceptabel en kwamen met een eigen BIZ. Daarin zou 50.000 euro komen voor 'leu- ke dingen'. De winkeliersverenigingen in het stadshart hebben nu ook de handschoen opgepakt.

PeilingVanaf eind deze maand houden ze zes weken lang een nieuwe peiling. De verwachting is dat er nu wel ruim voldoende animo is onder de winkeliers. Afhankelijk van de grootte van hun zaak moeten zij elk 500 tot 1000 euro in de pot storten. Dit bedrag wordt via een belastingaanslag geïnd. "We willen met een jaarlijks budget van 1,5 ton werken, zodat we een verschil kunnen maken. Bij de oude BIZ ging het om nog geen ton per jaar", zegt Eelco Eskens van ondernemersvereniging VOC.

Volgens de winkeliersverenigingen Aarhof en Rijnplein wordt nu beter duidelijk gemaakt wat er met het geld gebeurt én worden alle ondernemers persoonlijk benaderd. Daarom verwachten zij een positieve reactie. "De BIZ is ook dé manier om met de gemeente samen te werken", benadrukt Eskens. De gemeente geeft ondernemers op 21 maart uitleg over plannen voor het parkeerbeleid en het aantrekkelijker inrichten van winkelstraten.