Nieuws Financiën

‘Ik ben meteen na de verkoop naar de Porsche-dealer gereden’

In de serie ‘Recept voor Succes’ praten we met ondernemers die de deal van hun leven hebben gesloten: de verkoop van hun bedrijf. Hoe hebben ze dat aangepakt en: wat gebeurt er met het vermogen dat ze hebben vergaard? Drie ondernemers vertellen in de video wat er sinds de verkoop is gebeurd. In dit artikel vertelt Albert Dahan van Metrological zijn verhaal. Overweeg je je bedrijf te verkopen? Zo laat je je vermogen groeien.

Thomas Hendriks 29 april 2021

MyChannels Video ID: 180916

Albert Dahan verkocht zijn Rotterdamse techbedrijf Metrological in 2019 aan Comcast, een grote kabeloperator in Amerika. Hij werkt nu bij Comcast als vice president voor apps, wereldwijd.

,,We hebben verkocht, omdat het heel succesvol werd. We waren 120 man groot en kregen verschillende aanbiedingen. Het momentum was er. Een bedrijf oprichten is best wel een journey. Ik merkte aan mezelf dat het veel werd: personeel, klanten, innovatie. Een partij die het nog groter kon maken zou heel mooi zijn. Comcast is zo’n partij".

Businessmodel bepalen

De relatie met ABN AMRO MeesPierson stamt al uit de tijd dat het bedrijf van Dahan een businessmodel moest bepalen. ,,We hebben uiteindelijk voor het recurring model gekozen. Dat wil zeggen dat wij geld verdienden aan elke applicatie op een televisie die door een eindgebruiker werd gebruikt. Dat waren heel kleine bedragen, maar er waren op een gegeven moment wel heel veel kijkers die applicaties gingen gebruiken! Tijdens de waardering van een bedrijf is zo’n recurring model het beste wat je kunt hebben voor je waardebepaling.”

Plan je vermogen, ook voordat je het hebt

De deal van je leven. Zo wordt de verkoop van een bedrijf vaak genoemd. Er komt heel wat bij kijken om die deal te sluiten en ook daarna is er genoeg te regelen en te doen. Met deze tips haal je meer uit jouw vermogen: download hier de gratis gids.

Dahan kreeg na de verkoop de mogelijkheid om iets te doen dat hij altijd al wilde. ,,Na de overdracht heb ik om te beginnen even stilgestaan bij wat er was gebeurd. Ik kreeg een goed gevoel van binnen voor de mensen die bij het bedrijf zaten, die zijn allemaal veilig. En daarna ben ik naar de Porsche dealer gegaan. Ik vroeg hem: wanneer kan ik rijden? Hij zei: volgende week. Ik zei: dat is goed, wat moet ik doen? Pinnen? Dat kan nu. Inmiddels is het een uit de hand gelopen hobby geworden en heb ik verschillende auto’s gekocht. Voor de overdracht dacht ik bij dat soort dromen: dat kan niet, je hebt een gezin, personeel. Maar opeens is dat geld er en denk je: dit heb ik altijd graag gewild dus ik ga het gewoon doen."

De relatie met de bank veranderde enigszins na de verkoop. Zeker vanuit private banking. Opeens heb je een vermogen, wat ga je ermee doen?

,,Daar hebben ze mij heel goed in begeleid. We zijn bij elkaar gekomen en hebben een plan gemaakt: waar moet ik rekening mee houden, wat wil ik? Mijn private banker heeft een taart getekend met een deel vastgoed, een deel investeringen, beleggen, iets voor de kinderen wegzetten. Ze hebben me heel natuurlijk en niet opdringerig aan de hand genomen. Puur vanuit: we proberen je te helpen. Ik ben een It-nerd in dat opzicht. Er zijn dingen waar ik niet goed in ben. Een persoonlijke benadering is dan heel belangrijk. Beleggen past bijvoorbeeld niet bij mij. Daar word ik nerveus van. Dan zeggen ze: ‘Albert, dat is niets voor jou’. Dat vind ik het mooie, ze houden rekening met wat er moet gebeuren.”

Vastgoedplan

Dahan ontwikkelde op eigen initiatief een vastgoedplan waarbij hij oude panden opknapt en bijzonder exclusief ingericht verhuurt voor toegankelijke prijzen. ,,Heel groen allemaal en een manier om mensen iets mee te geven. Zo kijk ik ook naar mijn kinderen. Ze zijn nog jong en samen met de bank hebben we ervoor gezorgd dat ze straks niets tekort komen. Maar ik wil wel graag dat ze eerst dezelfde weg bewandelen als ik heb gedaan. Dat ze leren dat het niet allemaal vanzelf op je af komt.”

En toch nog even terug naar die snelle auto’s, Dahan heeft nog een droom: ,,Ik wil de grootste kartbaan van de wereld bouwen, in Nederland. Groen en duurzaam, met elektrische karts. Het zou mooi zijn als dat plan lukt.”

Bekijk bovenaan deze pagina ook het video-interview.

Maximaliseer de waarde (én je vermogen) voor verkoop

1. Kijk naar het bedrijf als potentiële koper of investeerder.

2. Beperk risico’s (afhankelijkheid) en onzekerheden (klantenbestand).

3. Zorg dat het businessmodel is gericht op de toekomst

Meer adviezen? Download hier de gids ‘Het recept voor succes: plan je vermogen, ook voordat je het hebt’.

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

tracking pixel