Nieuws Financiën
Verlies draaien en toch financiering krijgen. Zo deed Magnet.me dat
Carrièresite Magnet.me wist vorig jaar een ton bij de bank los te krijgen om het bedrijf te laten groeien. En dat terwijl het bedrijf al drie jaar verlies draaide. Oprichter Freek Schouten legde tijdens de Week van de Ondernemer in Rotterdam uit hoe dat in zijn werk ging.

Freek Schouten richtte Magnet.me in 2012 op samen met Vincent Karremans en Laurens van Nues. “Ik heb zelf nooit hoeven solliciteren, maar zag wel dat studenten via traditionele kanalen alleen maar in aanraking kwamen met een handjevol bedrijven. Je had geen idee welke bedrijven in jou geïnteresseerd waren en moest het maar doen met massale vacaturesites en recruitmentkantoren. Dat wilden wij veranderen en het proces volledig laten draaien om de student.”
Lees ook: Stapelfinanciering: zo combineer je bancaire en alternatieve financiering
Verlies
Toen Schouten vorig jaar bij een bank aanklopte voor financiering om verder te groeien, ving hij bot. Hij zocht verder en had wel succes bij de Rabobank. “We hadden de afgelopen drie jaar verlies gedraaid. Ondanks dat keken ze verder dan de cijfers alleen. Ze zagen de toegevoegde waarde en vertrouwden ons een lening en krediet toe”, zegt Schouten. Omdat het internetbedrijf geen gebouwen of machines als onderpand kon geven, werd gebruikgemaakt van een innovatief borgstellingskrediet (iBSK). De overheid staat daarbij borg voor bedrijfsfinanciering.
Het geld van de bank heeft Magnet.me met name geïnvesteerd in marketing. “Denk daarbij aan campagnekosten en marketingpersoneel. Ook namen we webdevelopers aan om het platform schaalbaar te maken. Het team groeiden van 25 naar 30 medewerkers”, zegt Schouten. Ondertussen is het aantal gebruikers verdubbeld naar 100.000 gebruikers.
Extra groei
Om de groei extra kracht bij te zetten werd een investering van een miljoen euro opgehaald bij een groep private investeerders. “Dat de bank vertrouwen in ons had, gaf de particuliere investeerders ook veel vertrouwen. Dit maakte het allemaal een stuk makkelijker”, zegt Schouten.
Brexit
Met het miljoen maakte Magnet.me de stap naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze nog volop kansen zien. De Brexit zien de ondernemers niet als een bedreiging. “Als de Brexit langdurige negatieve gevolgen heeft op de Britse economie, dan zullen bedrijven moeten gaan snijden in onder andere wervingskosten en er dus eerder kiezen voor een slimmere oplossing zoals Magnet.me”, vertelt mede-oprichter Vincent Karremans. “We zijn in Nederland ook begonnen midden in een economische recessie en dat heeft ons alleen maar geholpen.”