Nieuws Financiën

Vissen met fuiken op strand mag

Na jaren discussie en getouwtrek mag het dit jaar dan toch: vissen met fuiken op de stranden van Veere. Maar alleen onder strikte voorwaarden, bericht PZC.

Jeffrey Kutterink 3 maart 2016

Visnet vissen strand zeelande veere

Anders dan zijn voorganger Sharon Dijksma, gaat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wel door de knieën voor de Tweede Kamer. Hij wil vissen met fuiken op de stranden toestaan. Althans, dit jaar en bij wijze van proef. Want net als Dijksma wil hij absoluut niet dat er ook maar één paling in de fuiken terechtkomt. De paling staat er beroerd voor en is beschermd. Om te voorkomen dat in het hele land fuiken op de stranden komen te staan, maakt Van Dam een uitzondering voor de Zeeuwse vissers. Zij mogen met fuiken vissen, mits een onderzoeksbureau erop let dat er geen paling wordt bijgevangen.

Dat is voor PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi - die zich al jaren inzet voor de Zeeuwse fuikenvisserij - te gortig. "De Zeeuwse vissers willen laten zien hoe het vroeger ging", zei ze gisteren in een Kamerdebat over visserij. "Van deze oude mannetjes - ze zijn vitaal hoor - heb ik gehoord dat er in 50 jaar nog nooit een paling in de fuiken heeft gezeten. De staatssecretaris zadelt deze mensen op met een duur onderzoeksbureau. Dat moet echt praktischer. Kan de plaatselijke bromsnor niet elke dag een oogje in het zeil houden?"

Van Dam: "We verstaan elkaar goed. Geen dure bureaucratie. Dat is ook niet de bedoeling. Maar ik wil wel dat goed wordt bijgehouden wat er in de fuiken zwemt."

Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid PvdA : 'Kan de plaatselijke bromsnor niet elke dag een oogje in het zeil houden?'