Nieuws Financiën

Vliegende start aspergeseizoen goed voor Limburger

Apeldoorns aspergekwekerij De Braamhof opende zaterdag voor het eerst dit seizoen de deuren. Omdat de winkel is vernieuwd, werden bezoekers verwelkomd met een hapje, bereid door de chefs van het Apeldoornse restaurant Twenty2 schrijft De Gelderlander woensdag in haar krant.

Elisabeth van Horen 30 maart 2016

Asperge seisoen opening Braamshof apeldoorn Limburg

Sous-chef Christiaan van de Vlag van restaurant Twenty2 snijdt een gekookte witte asperge doormidden en drapeert beide stukjes op een bedje van zalm, gemarineerd in gin-tonic. Hij maakt het af met een toefje dragonmayonaise en vogelmuur. Het smaakt naar meer, de asperges zijn lekker mals, vinden de proevers. Het aspergeseizoen is weer aangebroken.

De verse asperges komen uit het Limburgse Tienray (de Gelderse asperge is nog niet geschikt voor consumptie). Het Limburgse bedrijf Martens Asperges, sinds een paar jaar eigenaar van De Braamhof, teelt daar de asperges en levert ze dagelijks af bij zijn winkels voor de verkoop.

Kim Erps is een van de medewerkers die de winkel in Apeldoorn runt. Ze reist heen en weer tijdens het seizoen dat tot ongeveer 24 juni duurt. ,,In deze korte periode groeien de asperges op de volle grond. Als je langer doorgaat met steken, maak je de planten kapot en heb je volgend jaar geen oogst.''

De Braamhof is uitgebreid en de voorgevel heeft een nieuw aanzicht. Ook is er een nieuwe, grotere koeling. Behalve asperges en bijpassende producten voor een complete maaltijd worden er streekproducten en biologische etenswaren verkocht.

,,De winkel draait goed. We hebben in het paasweekend zeker duizend kilo asperges verkocht. Vooral de verpakte, geschilde asperges zijn gewild. Mensen in deze regio kiezen voor het gemak." Voor Gerwin Sanders gaat er niets boven de asperges uit Limburg. ,,Ik ben Limburger en opgegroeid tussen de aspergevelden'', zegt de eigenaar en chef-kok van Twenty2, een restaurant aan de Van Kinsbergenstraat.

De asperges die worden geserveerd, zijn op de klassieke manier bereid. ,,Drie minuten koken. En nooit de koppen boven het vuur, dan zijn ze niet sappig meer", waarschuwt hij. Sanders werkt graag met wilde groenten, kruiden en eetbare bloemen. Dat past prima bij asperges, vindt hij. ,,Vogelmuur is bijvoorbeeld een onkruid. Bij het hapje met kalfsborst is wilde daslook gebruikt. We proberen al jaren verschillende bereidingen uit, we hebben zelfs al een keer ijs van asperges gemaakt."