Nieuws Financiën

'Vrees voor winkelsluitingen bij komst megabouwmarkt ongegrond'

De komst van een megabouwmarkt zal niet leiden tot massale winkelsluitingen of verlies van werkgelegenheid. Wel zal de gemeente Den Bosch samen met onderzoekers het plan nog eens 'nauwgezet' tegen het licht houden, antwoorden B en W op vragen van Bosch Belang schrijft Brabants Dagblad vrijdag.

Bart Gotink 11 maart 2016

Bouwmarkt 1

Het college baseert de verwachting op een rapport waaruit blijkt dat er 'voldoende marktruimte' is voor een grootschalige bouw- of tuinmarkt in de regio.

'Natuurlijk valt niet helemaal uit te sluiten dat een winkel zijn deuren sluit', aldus het gemeentebestuur, 'ook al niet omdat er legio redenen kunnen zijn waarom dit gebeurt.'

B en W wijzen er verder op dat bestaande ketens als Gamma, Praxis en GroenRijk 'al decennialang bezig zijn met schaalvergroting en brancheverbreding. Een tendens die niet aan de kleine middenstander voorbij is gegaan.'

Den Bosch wil een bouwmarkt van veertigduizend vierkante meter toestaan, waar nu een maximum geldt van 6.500 vierkante meter. Het Duitse Bauhaus zou een vestiging willen bouwen aan de Groote Vlietlaan in De Groote Wielen in Rosmalen. Hornbach zou zich op industrieterrein de Rietvelden in Den Bosch willen vestigen. B en W zien daarbij grote voordelen voor de consument vanwege het uitgebreide assortiment.

Ondernemers van tuincentra, doe-het-zelfzaken, keuken- en woonwinkels in en buiten Den Bosch vrezen daarbij grote omzetverliezen en eventueel een faillissement, met leegstand tot gevolg. Volgens de winkeleigenaren is er te weinig ruimte in de markt voor een megabouwmarkt. Ze dreigen met een rechtszaak als de plannen worden doorgezet.

De gemeenteraad moet ook nog instemmen met het plan.