Nieuws Financiën

Whiskydieven laten acht flessen in jas verdwijnen

Jasper van Gruijthuijsen 2 februari 2016

Whiskeyglas1065

De politie onderzoekt of twee whiskydieven die dit weekeinde zijn aangehouden in Malden, lid zijn van een landeliijk opererende bende. De Rotterdammers van 47 en 48 jaar oud sloegen zaterdag toe bij Gall & Gall in Nijmegen en Beuningen, voordat ze in Malden op heterdaad werden betrapt. Dat bericht De Gelderlander dinsdag.

De eigenaar van de Gall & Gall in Malden vertelt dat hij een telefoontje van de politie kreeg met de waarschuwing dat er whiskydieven op pad waren. De agent gaf hem hun signalement. "Ze stonden net op dat moment in de winkel. De agent zei dat ik ze hun gang moest laten gaan. Dat was best moeilijk."

Geheime zakkenDe eigenaar keek toe hoe de dieven wachtten tot het drukker werd in de winkel. Terwijl de een een fles bier afrekende, sloeg de ander toe. "Die had een lange jas aan. Waarschijnlijk zaten daar geheime zakken in gestikt."

Volgens de ondernemer liet de man acht flessen whisky in zijn jas verdwijnen. "Het waren dure jongens die samen zo'n 500 euro waard waren. Een Highland Park 18 kost alleen al 100 euro."

Agenten hadden zich opgesteld bij de uitgangen van Winkelcentrum Malden en hielden de mannen aan. In de auto van de verdachten vonden ze meer flessen whisky. De Maldense winkeleigenaar: "Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn dure whisky terugheb."

De mannen waren even daarvoor al bij de Gall & Gall in de Molenpoortpassage in Nijmegen geweest. Eigenaar Jannet Tijsseling: "Mijn dochter zag dat een van hen een fles in zijn hand had en keek hem strak aan. Hij zette de fles terug. De ander rekende een pilsje af en toen gingen ze."

Omdat ze het niet vertrouwden, keken ze de bewakingsbeelden terug. Daarop zagen ze dat één van de mannen een fles Highland Park 18 in zijn jas stak.

Facebookpagina"Mijn dochter wist door een Facebookpagina van Gall & Gall dat een bende landelijk actief is. Ze stelde aan de politie voor andere winkeliers in de regio te waarschuwen. Deze mannen zouden ook in IJmuiden hebben toegeslagen."

De politie onderzoekt of er zaterdag nog meer slijterijen in de regio het doelwit zijn geworden van de Rotterdammers. Vorige week werd een 35-jarige man zonder vaste verblijfplaats aangehouden voor whiskydiefstallen in de provincie Friesland. Ook sloegen twee whiskydieven vorige maand toe in Overijssel. Zij gebruikten dezelfde werkwijze als de twee Rotterdammers.