Nieuws Financiën

Winkelhart op tilt na roep om meer verkeer

De VVD in de Arnhemse gemeenteraad bereidt een conferentie voor over het stadshart, schrijft De Gelderlander. Aanleiding is het plan van de liberalen om een aantal winkelstraten opnieuw open te stellen voor auto's.

HARRY VAN DER PLOEG 29 februari 2016

Winkelstraat Arnhem sluitingen 1065

Dat gebeurt na een week vol felle tegenreacties en een paar voorzichtige geluiden met enige bijval. "Het is een beetje verlopen zoals wij voorspelden", zegt VVD-fractievoorzitter Leendert Combée, die van alles over zich heen heeft gekregen. Het is een understatement, want bij velen sloegen de stoppen door. Veel politieke partijen maakten gehakt van de VVD. Onder opvallend veel winkeliers werd driftig nee geschud.

Combée heeft al die verhalen aangehoord en neemt nu wat gas terug. "We hebben contacten gelegd met winkeliers, ondernemers, vastgoedeigenaren", benadrukt hij. "Met hen en met de bewoners willen we verder gaan praten over onze ideeën."

De VVD wil dat de binnenstad compacter wordt, met winkels vol belevenis en straten met andere functies. "Dan kan er best een vijfde deel van het voetgangersgebied af. Op dat toekomstbeeld spelen we in. De discussie hoeft wat ons betreft niet te lopen via de VVD. Want dat ligt voor sommige mensen ingewikkeld, heb ik inmiddels begrepen."

SP-fractievoorzitter Cris Lenting constateert dat vooral de provocerende titel van het VVD-plan 'Bij de HEMA linksaf' tot veel hoofdschudden heeft geleid. "Zo'n proefballon, dat valt me tegen van de VVD. Het is de omgekeerde wereld ook. Eerst ga je met z'n allen praten over wat je met die toekomstige binnenstad wil, met een compacter winkelbestand en andere bestemmingen elders. Daarna kun je gaan praten over het eventueel verkleinen van de winkelpromenade. Kies voor de juiste volgorde."

Raadslid Hans de Vroome van D66 vraagt zich af waarom een gemeentebestuur het voetgangersgebied rond de HEMA zou willen opzadelen met de moderne, flink uit de kluiten gewassen auto's. Hij fantaseert er wat op los over nieuwe trottoirs voor voetgangers langs Weverstraat en Rijnstraat.

De Vroome komt tot de conclusie dat het middeleeuwse stratenprofiel van de oude stad dat helemaal niet aan kan. "In de Steenstraat hebben we alles vrijgelaten. Maar ik vraag me af of winkeliers daar nu wel zo blij mee zijn. Ik zie daar een aardige chaos, met auto's die parkeren op plekken waar het niet mag en verkeer dat vast komt te zitten.

Intussen is er van de gemeente niemand aanwezig om de regels te handhaven. En dat gaat ook niet gebeuren natuurlijk. Ook niet als je ooit zou beslissen om een deel van het huidige voetgangersgebied op te heffen in de binnenstad."