Nieuws Financiën

Winkels centrum Enschede in trek

Er zit schwung in de binnenstad van Enschede, meldt De Twentsche Courant Tubantia. Lege winkelpanden worden in rap tempo gevuld, gevels opgeknapt en verfraaid, plannen bedacht en visies ontwikkeld. Op A-locaties die na sloop van panden leegkomen (Hofpassage en binnenkort het oude Hema-pand) verrijzen de komende maanden in sneltreinvaart nieuwe, imposante winkelgebouwen. Enschede blijkt plots in trek. Gegadigden staan bijkans in de rij voor een winkelunit.

Ben Lensink | Foto's: Frans Nikkels 16 juni 2016

Enschede binnenstad informatieve rondleiding frans nikkels

Dat blijkt op een informatieve wandeltocht met de stadsdeelcommissie Centrum. Onderweg praten pandeigenaren, ondernemers, bouwers en mensen van het gemeentelijk Ondernemersloket raadsleden en andere geïnteresseerden op locatie bij. Er is veel te vertellen. Goed nieuws vooral.

Hudson's BayNaar verwachting vandaag of morgen komt er witte rook uit de schoorsteen van de Hudson's Bay Company in Canada, ten teken dat een van de twintig Nederlandse filialen in Enschede komt. Waarmee 'het meest recente oude V&D-pand' (citaat: stadsdeelwethouder Eelco Eerenberg) na een ingrijpende verbouwing vlot een tweede leven als warenhuis kan beginnen.

NieuwbouwRealisatie van nieuwbouwplannen gaat ineens onwaarschijnlijk snel. Neem de invulling op de plek van het oude Hema-pand op de hoek van de Kalanderstraat en De Klomp. Een langgerekte kolos uit de jaren zeventig. "Een oud type winkel en dan weet je dat er asbest in zit", vertelt Marcel Groothuis van Bouwbedrijf Aan de Stegge uit Twello. Hij verwacht dat de asbestsanering eind volgende week is afgerond. Aansluitend begint de sloop van het gebouw.

Dat gebeurt op bijzondere wijze, zegt Groothuis. Zowel sloop als nieuwbouw gaan van achteren naar voren. "De sloop gebeurt in kleine blokjes, zodat we niet de allergrootste kraan nodig hebben. De kraan komt op het Kalanderplein achter het pand te staan", meldt Groothuis. Om de aan- en afvoer vlot te laten verlopen, wordt houders van een parkeervergunning voor de omliggende terreinen gevraagd die in te leveren. Uiteraard krijgen ze tijdelijk vergunning voor een vervangende parkeerplek. Groothuis: "We proberen aan de achterzijde zoveel mogelijk ruimte te creëren."

Lees verder na de foto

Oude Hema-pandVolgens de strakke planning ligt half augustus het complete gebouw waar voorheen Hema en Bristol waren gevestigd, tegen de vlakte. "Week 33 start de bouw en week 52 leveren we op", aldus Groothuis. De toehoorders zijn heel even stil. Ja, iedereen hoort het goed. In vijf maanden tijd wordt een compleet nieuw, kolossaal winkelpand uit de grond gestampt.

Twee bouwlagen van elk 1.800 meter. Op de bestaande fundering opgetrokken uit staal, aluminium, glas en natuursteen. Met grote glazen daken. Geschikt voor drie of vier afzonderlijke winkelunits in twee bouwlagen, met eigen vides met trappen en liften. "We proberen de boel nog iets op te tillen, omdat het gebouw te laag ligt en een paar keer per jaar onder water staat", aldus Groothuis. Namen van huurders kan hij nu nog niet noemen. De gesprekken met kandidaten lopen. Ze krijgen in elk geval begin volgend jaar de sleutel.

Lees verder na de foto

ZaraDe Hofpassage is grotendeels al gesloopt. De overdekte verbinding tussen het Van Heekplein en de Langestraat verdwijnt. Het nieuwe pand wordt op de begane grond voor ruim de helft in beslag genomen door de Zara Flagstore, met de ingang aan het Van Heekplein. Aan de kant van de Langestraat komen vier winkelunits. De hele verdieping wordt eveneens ingericht door Zara.

AsbestOok hier is sprake van een oud gebouw, waar asbest zelfs als isolatiemateriaal is gebruikt. Nog voor de bouwvak moet de fundering gereed zijn, in september de eerste verdieping en in november ligt de dakvloer op zijn plek. "En dan bouwen we de jas er omheen", licht Bart Jan van der Maat van Akor Bouw toe. Ook bij dit project worden natuursteen en aluminium gebruikt. Half januari kan Zara erin. De uit Spanje ingevlogen inrichters hebben drie maanden nodig, zodat Zara eind april op de nieuwe plek de deuren opent.

Lees verder na de foto

Bakker BartOndernemer Kay Beumers gaat in de voormalige schoenenzaak Dolcis op de hoek van de Langestraat en de Haverstraatpassage een van de eerste Bakker Bart-vestigingen nieuwe stijl runnen.

De voormalig eigenaar/bedrijfs- leider van de C1000 in winkelcentrum Stokhorst heeft zin in het nieuwe avontuur, een mix van ambachtelijke bakkerij en horeca. "Het wordt een speelse open winkel", vertelt hij. "Met tussen de veertig en vijftig zitplaatsen." Een terras zit er niet in.

VersoepelingBeumers maakt dankbaar gebruik van de versoepeling van de regels in het bestemmingsplan binnenstad. Die weg slaat de gemeente in om uiteindelijk te komen tot een compacter winkelcentrum. De versoepeling houdt onder meer in dat niet-horecazaken 'ondergeschikte horeca' mogen hebben (minder dan de helft van de oppervlakte tot een maximum van 400 vierkante meter).