Nieuws Financiën

Geld van Wouter Bos' Invest-NL komt nauwelijks bij Nederlandse bedrijven terecht

Het geld uit overheidsfonds Invest-NL komt nauwelijks direct bij Nederlandse bedrijven terecht. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC.

Van onze redactie 30 april 2022

Nlinvest investeren wouter bos

Foto: ANP.

Alleen al sinds begin dit jaar stak Invest-NL 45 miljoen euro in vier internationaal opererende fondsen. Twee ervan zijn geregistreerd in Luxemburg, een andere in België. Ook in 2020 en 2021 gingen tientallen miljoenen naar internationale fondsen.

Van de 500 miljoen euro die overheidsfonds Invest-NL tot nu toe uitgaf, is slechts een minderheid direct naar Nederlandse bedrijven gegaan. Dat was oorspronkelijk wel het doel van het fonds, dat in 2020 opgericht werd onder kabinet Rutte-III.

Terug in de tijd: Invest-NL trekt buidel: 300 miljoen voor mkb

Volgens het wettelijke mandaat moeten alle gedane investeringen 'ten bate van de Nederlandse economie' komen. Invest-NL zegt zich daaraan te houden. Alle fondsen die geld ontvangen, moeten toezeggen het dubbele bedrag in Nederland te investeren.

Invest-NL mag 'meer krassen oplopen' dan marktpartijen

De keuze om in internationale fondsen te stappen, tekent hoe lastig de opdracht is die Invest-NL bij de start vanuit de Tweede Kamer meekreeg, is te lezen in het NRC-artikel. Het fonds beloofde aanvankelijk te gaan investeren in Nederlandse scale-ups op het gebied van de energietransitie. „Voor minder dan 5 miljoen hoef je bij ons niet aan te kloppen”, zei toenmalig topman van Invest-NL Wouter Bos in januari 2020 in NRC. Zijn fonds mocht 'meer krassen oplopen' dan marktpartijen, en zou daarom risicovollere innovaties kunnen ondersteunen. Tegelijkertijd moeten de investeringen gewoon rendement opleveren: 'een paar procent per jaar', volgens voormalig minister van Financiën Bos (PvdA).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws