Nieuws Financiën

Zeeuwse bedrijven vrezen effect Brexit op uienhandel

Zeeuwse bedrijven vrezen effecten van de Brexit, meldt PZC. De uitensector is bang dat de export slinkt. Lamb Weston Meijer houdt nog een slag om de arm.

Van onze redactie 2 augustus 2016

Uien stock1065

De Zeeuwse uiensector vreest de gevolgen van de Brexit. "Doordat het pond minder waard is geworden, worden onze uien voor de Britten erg duur", zegt Gijsbrecht Gunter, woordvoerder van de Zeeuwse uiensector.

Engeland is een belangrijke exportmarkt voor de Nederlandse uien. Jaarlijks gaat er 80.000 tot 100.000 ton uien heen. Dat is bijna 10 procent van het totale exportvolume.

Koersval

Met name de koersval van het pond doet de export geen goed, zegt Gunter. "De instabiliteit van het pond is een risico. Als er wordt afgerekend in euro's, worden we duur. De Brexit kan ook tot gevolg hebben dat Engelse boeren lokaal meer uien gaan telen. Wat dat betreft is het erg jammer dat de Britten uit de EU stappen."

In 2014 verloor de uiensector door de Russische boycot voor groente en fruit uit de Europese Unie al een belangrijke afzetmarkt. Anders dan de fruithandel is het de uienhandelaren gelukt nieuwe afzetmarkten aan te boren, onder meer in Afrika, Zuid-Amerika (Brazilië) en Indonesië. Vorig jaar begon de sector een wereldwijde campagne om de Nederlandse ui te promoten. Het doel is nieuwe markten zoals China, Vietnam, Midden-Amerika en het Midden-Oosten openen.

Export

De ui is Neerlands grootste agrarische exportproduct. Jaarlijks voert Nederland 1,3 miljard kilo uien uit. Daarmee is het mondiaal marktleider. Zo'n 85 procent van de export loopt via Zeeuwse handelsbedrijven.

Verschillende Zeeuwse bedrijven maken zich zorgen over de Brexit. Zo probeert aardappelverwerker Lamb Weston Meijer de mogelijke gevolgen in kaart te brengen. De producent van diepgevroren aardappelproducten bezit een fabriek in het Engelse Wisbech, maar die kan niet alle producten leveren die de Britse markt vraagt. "Daarom exporteren we vanuit Nederland nog redelijk wat naar Engeland. Ik schat 25 tot 33 procent van onze totale afzet in dat land", zegt financieel directeur Peter van Wouwe van Lamb Weston Meijer.

Brexit

Volgens hem is het nog te vroeg harde conclusies te trekken. "Vooralsnog draaien we nog geen verliezen door de Brexit. Er zullen ongetwijfeld nieuwe handelsverdragen met de Europese Unie komen. Van belang is wat het pond doet en of het land in een recessie belandt."

De Belgisch-Luxemburgse rederij Cobelfret, die vanuit Vlissingen auto's van het merk Ford naar Engeland verscheept, wilde niet ingaan op de mogelijke gevolgen van de Brexit.