Nieuws Financiën

'Zie het als een grote Meccano-doos'

Joke Waltman | Foto: Frank de Roo 27 januari 2016

Ceesvisserviscogroup1065

Veel ondernemers slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat? In deze aflevering: Cees Visser, eigenaar van Viscon Group uit 's-Gravendeel.

Als kind ging Cees Visser al met zijn ouders met de caravan op vakantie naar Tsjechië. Onder meer dankzij de handelsgeest van zijn vader die klanten had in Oost-Europa, maar ook in verre landen, zoals China. Aanpakken zit in het DNA van de familie Visser en dus in de Viscon Group uit 's-Gravendeel. "Wij kennen geen grenzen."

"Ontstaan vanuit het vlasbedrijf van opa Jan levert Viscon Group nu wereldwijd machines voor de groente- en fruitsector. Tot midden jaren 60 maakte 's-Gravendeel deel uit van het op een na grootste vlasgebied van Europa," legt Cees uit. "Behalve opa zaten ook zijn vier zoons in het bedrijf, onder wie mijn vader. Toen de vlasteelt op zijn einde liep, kocht hij in België een pottenpersmachine van een bekende vlasmachinefabrikant.''

Op die manier rolde Cees' vader de machinebouw in. "De ene klant wilde een langere machine, de andere een bredere. Maar de tuinbouwmarkt is natuurlijk ontzettend cyclisch. Een slechte oogst had direct effect op de markt. Als de oogst elders goed was, waren de opbrengsten ook goed en werd er geïnvesteerd in nieuwe machines. Zo werd onze klantenkring steeds groter."

Champignons in blauw bakjeVan het een kwam het ander. Het bedrijf begon met het maken van weeglijnen en verpakkingsmachines, maar werd langzaamaan steeds specialistischer. Cees: "We begonnen met champignons, in die blauwe bakjes met deksel. Nu horen we bij de grotere spelers in de wereld als het gaat om sorteren en verpakken." Meccano-doos"Onze machines verwerken bijvoorbeeld 100 ton trostomaten per dag, die in veertig verschillende kleinverpakkingen gaan. Dankzij ons track-and-tracesyteem is precies terug te vinden bij welke kweker die tomaat in dat ene doosje vandaan komt. Zie het als een grote Meccano-doos waaruit we steeds de juiste systemen samenstellen. Die kennis passen we nu ook toe op logistieke processen voor webwinkels.''

KuikenbroederijenDe kennis die is opgedaan in de groente- en tuinsector, wordt inmiddels door Viscon ook geleverd aan kuikenbroederijen. Met speciale meters is de hartslag van het kuikentje in het ei te meten. "Alles wat wij doen, is duurzaam en op diervriendelijkheid gericht," gaat Cees met trots verder. "Bij de ontwikkeling van deze machines werken wij samen met dierenartsen en de Dierenbescherming. De machines doen het in elk geval veel diervriendelijker dan mensenhanden."

Viscon Group heeft kantoren in China, Brazilië, Polen en Nederland.