Nieuws Inflatie

Freek van der Valk: ‘Voorkom impulsief handelen bij hoge energieprijzen'

Niet uit paniek handelen, investeringen met een korte terugverdientijd naar voren halen en zowel gasten als medewerkers wijzen op de kleine bespaarmogelijkheden. Het is de wijze waarop Freek van der Valk van het gelijknamige hotel in Ridderkerk met de bizar hoge energieprijzen dealt.

Robbert Daalder 3 juni 2022

Freek van der valk

Freek van der Valk. Foto: Van der Valk

,,We proberen eigenlijk van alles een beetje te doen”, steekt Van der Valk van wal wanneer hem wordt gevraagd hoe er met de huidige energieprijzen moet worden omgesprongen. ,,Het is vanzelfsprekend dat we nog scherper op het energieverbruik letten. Toch zijn we al jaren bezig met het verduurzamen van installaties en apparatuur waardoor het niet makkelijk is om daar nog wat vanaf te schaven.”

,,Het valt mij wel op dat we er allemaal nóg creatiever van worden. Je gaat nog harder nadenken over wat beter kan op het gebied van verbruik. Zo hebben onze hotelgasten nu de optie om zelf aan te geven of en wat er in hun kamer verschoond dient te worden. Bedlinnen kan makkelijk langer mee dan slechts één nacht. We verschonen het thuis toch ook niet nadat we er een keer onder hebben geslapen? Het kan wel, maar het hoeft niet. Hetzelfde geldt voor de badlakens.”

"Wie handelt uit paniek, maakt ondoordachte beslissingen die je als ondernemer erg duur kunnen komen te staan"

Van der Valk spreekt van kleine, simpele handelingen die op het eerste gezicht weinig verschil lijken te maken, maar in het grote geheel wel degelijk iets opleveren. ,,Als medewerker het licht uitdoen voordat je een ruimte verlaat, je computerscherm uitzetten als je ‘m niet gebruikt, de thermostaat wat lager zetten; het zijn allemaal simpele aanpassingen. Het gaat puur om de bewustwording. Die is er altijd wel, maar zakt na verloop van tijd toch wat weg. Nu de energieprijzen zo hoog zijn, worden we er weer even aan herinnerd. Het is een wake-upcall.”

Lees ook: Oprichter Mooie Boules: 'Focus op behoud van personeel, niet op het aantrekken ervan'

Reeds geplande investering naar voren halen

Maar er is meer volgens Van der Valk. Zo geeft hij aan dat dit hét moment is voor investeringen met een korte terugverdientijd. ,,Voor zover dat vanuit de overheid niet al verplicht is. Stel jezelf ook de vraag of die ene duurzame investering die toch al op de planning stond, naar voren kan worden gehaald.”

Hij plaatst daarbij overigens wel een belangrijke kanttekening. ,,Ik kan mij de verleiding van de ongeplande aanschaf van kostenbesparende installaties heel goed voorstellen, maar probeer die te weerstaan als je niet al te ruim in je financiën zit. Wie handelt uit paniek, maakt ondoordachte beslissingen die je als ondernemer erg duur kunnen komen te staan.”

Lange termijn op het netvlies houden

Van der Valk doelt daarbij op hoteleigenaren die de klappen van corona nog dagelijks voelen. Het gros van de financiële buffers is immers geslonken. ,,Doe geen dingen die eigenlijk niet kunnen. Het is belangrijk om de lange termijn op je netvlies te houden. Wij doen dingen ook niet opeens radicaal anders. Van der Valk is van huis uit al een keten die niet op de beurskoers van vandaag hoeft te ondernemen. Ook wij varen op een duidelijke langetermijnvisie waarbinnen duurzaamheid een belangrijke rol speelt.”

"We kunnen niet álle kostenstijgingen doorberekenen en dus moeten we vooral creatief zijn en een lange adem hebben"

Prijzen doorberekenen aan klant als gevoelskwestie

En hoe zit het dan met prijzen doorberekenen aan de hotelgast? Hoever kun je daarin gaan als hotelier? Van der Valk: ,,Dit blijft een bijzonder ingewikkeld vraagstuk. Je kunt allerlei onderzoeken op de prijselasticiteit van de horeca loslaten, maar ik denk dat dit vooral een gevoelskwestie is. Doorgaans weten hoteliers wel wat ze van hun gasten kunnen vragen. Houd om die reden ook goed contact met ze en blijf vooral kijken wat er om je heen gebeurt.”

,,Het is een spannende situatie”, besluit hij. ,,De wereld is in de war. Ontzettend veel bedrijfsmodellen zijn compleet ontwricht en daardoor is de situatie erg onvoorspelbaar. We kunnen niet álle kostenstijgingen doorberekenen en dus moeten we vooral creatief zijn en een lange adem hebben.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws