Nieuws Innovatie

Amerikaans bedrijf introduceert super-wifi

Het Amerikaanse bedrijf Angie wil met de techniek Wireless Extreme de Nederlandse telecommarkt openbreken, te beginnen in Rotterdam. Razendsnel internetten komt zo binnen handbereik. De prijs: drie tientjes per maand, schrijft het AD.

Dénis van Vliet 31 mei 2016

Beterinternetkabels1065

Door een abonnement te nemen op de aanbieder van 'super-wifi' kunnen alle Rotterdammers vanaf september met ongekend hoge snelheden surfen. Het systeem bestaat uit honderden door de stad verspreide 'opstelpunten', stations die zijn verbonden met een glasvezelnetwerk en ook internetsignalen kunnen uitzenden. Klanten van Angie kunnen die oppikken met hun computer of telefoon. Het bedrijf belooft downloadsnelheden tot 1 gigabit per seconde, vergelijkbaar met een eigen glasvezelaansluiting en tientallen malen sneller dan het gangbare adsl-netwerk.

Consumenten kunnen zich via Angie ook abonneren op een tv- en belpakket. Voor 20 euro extra krijgen zij naast pijlsnel internet dertig tv-zenders ter beschikking en mogen zij onbeperkt bellen naar vaste en mobiele nummers in Nederland. In 2017, als het netwerk landelijk dekkend moet zijn, wil Angie ook mobiele telefonie aanbieden.

DownloadsnelhedenTechnologiejournalist Brenno de Winter vindt de verbindingstechniek van Angie 'zeer interessant'. Hij plaatst wel vraagtekens bij de in het vooruitzicht gestelde downloadsnelheden. "Angie distribueert haar internetsignalen draadloos. Het nadeel daarvan is dat meerdere klanten zijn aangewezen op hetzelfde 'aftaptunt'. Is het druk, dan daalt de gemiddelde downloadsnelheid, want de gebruikers moeten de frequentie nu eenmaal met elkaar delen. Wie om drie uur 's nachts inlogt, haalt die 1 gigabit per seconde misschien wel.''

Op de vraag of het netwerk ook onveiliger is omdat het draadloos is, antwoordt De Winter: "Dat gevaar is niet heel veel groter.''

GlasvezelnetwerkAngie kwam in 2013 groot in het nieuws toen het aankondigde een glasvezelnetwerk aan te leggen op de Kop van Zuid. Het bedrijf beloofde de aansluiting van de straat tot aan de voordeur voor zijn rekening te nemen. Hiervoor moeten abonnees bij andere bedrijven honderden euro's neertellen. Het project liep spaak, omdat het bedrijf dat het netwerk zou bouwen en installeren over de kop ging.

De hoge aansluitkosten staan een doorbraak van glasvezelinternet al jaren in de weg. Angie denkt met deze verbindingstechniek snel internet alsnog bereikbaar te kunnen maken voor de massa.