Nieuws Innovatie

Soft Revolt zorgt voor een vrouwelijke revolutie, met de Flyknit sneaker van Nike als voorbeeld

Vrouwen kennen het wel: van die priemende beugels die in je lijf prikken als je een stevige bh wil dragen. De ondernemers van Soft Revolt bedachten er een innovatieve oplossing voor. Resultaat is een 3D gebreide bralette die steun biedt en ook nog eens mooi is.

Anke Derkse 11 februari 2022

Elles Roeleveld 1 van Soft Revolt

Elles Roeleveld bij een ‘sneak preview’ van de binnenkort te lanceren nieuwe kleuren. Foto: Eva Plevier.

Elles Roeleveld, oprichter van Soft Revolt, liep al langere tijd met het idee rond dat bh’s op een andere, meer vrouwvriendelijke manier gemaakt moesten kunnen worden. Met name bh’s met een wat grotere cupmaat vragen om goede ondersteuning. Tot nu toe kon die alleen geleverd worden door er een beugel in te verwerken. Soft Revolt heeft dit radicaal anders aangepakt.

Lees ook: Audrey van Ham kon geen ceo blijven bij Christine le Duc: ‘De erotiekbranche is kennelijk nog steeds een mannenwereld’

Roeleveld: ,,Ik ben in 2019 in een lingeriewinkel gaan werken waar ik goed luisterde naar de wensen van de vrouwen. Ik heb me verdiept in het maakproces van de bestaande bh’s en ben vervolgens gaan zoeken naar een alternatief. Dat vond ik bij de Flyknit sportschoen van Nike. Zo’n schoen volgt de rondingen van de voet en moet tegelijkertijd steun bieden. Daarmee had ik al twee van de voor ons belangrijkste drie factoren te pakken. Duurzaamheid, de derde belangrijke factor waaraan ons product moet voldoen, is voor ons vanzelfsprekend.”

Ontwikkelen vanuit een black box

Twee jaar heeft Roeleveld, samen met compagnons Anet van Haaster en Kim Bakker, de tijd genomen om het uiteindelijke product te ontwikkelen. De zoektocht naar de juiste breimachine en garens werd ondersteund door experts op die gebieden. Daarnaast schakelden ze programmeurs en ontwerpers in om hen te helpen.

,,We hadden totaal geen referentie en hadden dus echt mensen nodig met een open mindset die konden denken vanuit een black box”, tekent Roeleveld de ontwikkelfase. ,,We hebben meer dan tachtig garens getest en zijn uiteindelijk gekomen tot een mix van verschillende garens. In combinatie met de kracht van de breisteken en de spanning die erop komt te staan, geven ze steun en volgen de vrouwelijke vormen op een natuurlijke manier. Onze bh’s bieden steun waar nodig en geven tegelijkertijd een mooi lingeriegevoel. Je kunt er met een gerust hart kleding over dragen die een stukje van de bh laat zien.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Elles Roeleveld, oprichtster van Soft Revolt

Uitbreidingsplannen naar andere kleuren en bijpassende broekjes

Duurzaamheid vinden de dames van Soft Revolt heel belangrijk. Ze hebben er dan ook voor gekozen de gehele productie in Europa te laten plaatsvinden. Daarnaast is er bij het maakproces geen materiaalverlies, omdat de bh in één stuk wordt gebreid. Roeleveld: ,,Waar de gemiddelde bh uit meer dan veertig componenten bestaat, doen wij het met acht. We behalen een sterke CO2-reductie met onze totale productieketen door onder meer minimale transportbewegingen en energiebesparing. Onze grote wens is dat we op termijn de gebruikte bh’s kunnen terugnemen en het materiaal hergebruiken.”

"Waar gemiddelde bh uit meer dan veertig componenten bestaat, doen wij het met acht. We behalen een sterke CO2-reductie met onze totale productieketen"

Elles Roeleveld, oprichtster van Soft Revolt, over duurzaamheid

De bh’s van Soft Revolt zijn sinds augustus 2021 op de markt en nu al hebben ze honderden online bestellingen per maand. Bij de start is gekozen voor één kleur (zwart) en één model, maar nog dit jaar komen er vier nieuwe kleuren op de markt. Soft Revolt verkoopt de bh’s uitsluitend via hun eigen website. ,,We zijn begonnen op de Nederlandse markt, maar krijgen nu al aanvragen uit de ons omringende landen. Via diverse online tools kunnen we onze klanten persoonlijk adviseren over de juiste maatvoering."

Lees ook: Hoe kun je een klein bedrijf laten groeien?

,,In tegenstelling tot de traditionele bh’s die tot wel veertig verschillende maten hanteren, hebben wij ons maatsysteem vereenvoudigd tot tien maten. Daarmee denken we elke vrouw met cupmaat C t/m G perfect te kunnen helpen. We blijven ons product verder ontwikkelen”, steekt Roeleveld de ambities niet onder stoelen of banken. ,,Dit kwartaal breiden we ons assortiment uit met de nieuwe kleuren en later dit jaar introduceren we naast een nieuw model ook bijpassende broekjes.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws