Nieuws Innovatie

Boeren Kromme Rijn hebben last van traag internet

Voor de moderne boer in buitengebieden is snel internet onmisbaar voor de bedrijfsvoering. In de buitengebieden van het Kromme Rijngebied is het internet echter vaak nog erg traag. Er is nu een initiatief het sneller te maken.

Peter Bekkering 1 maart 2016

Boerentraaginternet

Gebiedscoöperatie O-gen vindt dat ook de buitengebieden toekomstbestendig moeten zijn en wil daarom de komende weken in de vier Kromme Rijngemeenten de belangstelling polsen voor breedband (glasvezel).

De eerste van die bijeenkomsten is op maandagavond 7 maart in Sociaal Cultureel Centrum De Wiese in Schalkwijk.

De traditionele telefoonverbinding kan de snelle groei van de dataverkeer steeds minder goed aan. En voor mobiel internet via 4G geldt hetzelfde, vertelt Henk Jan Witteveen, projectleider Breedband in het buitengebied van O-Gen.

De vier Kromme Rijngemeenten (Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug) hebben inmiddels in de kernen glasvezel aangelegd. In het buitengebied is dat vanwege de lage aantallen huizen en grotere afstanden tot de voordeur minder aantrekkelijk.

Ton Uijttewaal is boer in het buitengebied van Schalkwijk, een van de kernen van Houten. Hij juicht het initiatief van O-gen toe, ook omdat hij uit eigen ervaring weet hoe lastig traag internet is.

"Wij willen via een webcam beelden van onze varkensstal gaan doorsturen. Om dat te doen moeten we nu een straalverbinding aanleggen met het dorp Schalkwijk."

Kans De gemeente Houten heeft volgens hem een kans laten liggen toen in 2004 de laatste woningen in het Schalkwijkse buitengebied op het riool werden aangesloten.

"Ze hadden er toen makkelijk een pijpje naast kunnen leggen, waar nu de breedband doorheen had gekund. Maar ook nu kan het goedkoop, bijvoorbeeld door loonwerkers het benodigde geultje te laten graven.”

Uijttewaal hoopt dat het O-Gen nu wel lukt, maar is sceptisch over de rol van de gemeente. “Ze hebben uit het verleden geen goed track-record.”

Volgens Witteveen van O-Gen, wordt na de informatiebijeenkomsten eerst de belangstelling gepolst. "Als er minstens 50 tot 60 procent belangstelling is en men ook bereid is ervoor te betalen is er voldoende basis om verder te gaan. Als alles meezit zou de aanleg van glasvezel dan in de loop van 2017 kunnen plaatsvinden."

Informatie over de bijeenkomsten is te vinden op de website www.o-gen.nl.