Nieuws Cybersecurity

Bijna was Black Friday voor MediaMarkt ook zwarte vrijdag: online draait op volle toeren

Het is 26 november; koopfeest Black Friday. Door een hack dreigt het voor MediaMarkt letterlijk een zwarte vrijdag te worden. Het ziet ernaar uit dat juist dan alle online bestelde artikelen niet uitgeleverd kunnen worden. Met enorme inzet van vooral IT’ers en de flexibiliteit van Trunkrs komen die pakketten toch nog dezelfde dag aan. Een terugblik.

Eduard Voorn 26 november 2021

Laatste update: 28 november 2021 10:55

Media Markt en Trunkrs zorgen voor Black Friday

Door een computerhack dreigde Black Friday voor MediaMarkt in duigen te vallen. Door enorme IT-inzet en de flexibiliteit van de speciale pakketbesteller Trunkrs wordt alles toch op tijd bij de consument afgeleverd. Foto: ANP.

Twee mannen lopen vrijdagochtend 5 november blijmoedig door het enorme centrale magazijn van MediaMarkt in Etten-Leur. Pieter Odijk, de logistieke chef van MediaMarkt in de Benelux, en Jan Wijn, medeoprichter van Trunkrs, zijn klaar voor de drukste drie maanden van het jaar: Singles Day, (pre)Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas, feestdagen en de btw vrije dagen in januari. Ze hebben er alle vertrouwen in en spreken van ‘knallen’, ‘laat maar komen’ en ‘zin in’.

Het verhaal zou gaan hoe Trunkrs, een Nederlandse logistieke dienstverlener gespecialiseerd in same day delivery, betrokken is bij het snel afleveren van de bestelde producten, juist in deze extreem drukke periode. Steeds meer consumenten willen namelijk op dezelfde dag al hun laptop of nieuwe mobiele telefoon. Als het bij Gorilla en Getir kan, waarom dan niet bij MediaMarkt? Een hack gooit in het daaropvolgende weekend echter roet in het eten. De nationale en internationale media staan er bol van. Op het hoofdkantoor in het Duitse Ingolstadt wordt mediastilte in acht genomen.

Lees ook: MediaMarkt getroffen door hackers, eis is 50 miljoen dollar losgeld

Ruim twee weken later spreek ik Odijk en Wijn weer, nu via Teams. Ze mogen niets vertellen hoe het zover heeft kunnen komen en of er is betaald. Odijk: ,,Natuurlijk zijn wij geschrokken. Om vervolgens hard aan de slag te gaan. Het was even een ‘IT-uitdaging’. Gelukkig konden we dat snel met elkaar oplossen. Consumenten konden al dezelfde week weer gewoon bestellen en terugsturen. Wij richten ons gewoon weer op de drukste periode van het jaar, door op reguliere wijze vanuit Etten-Leur te zorgen voor de verwerking van de bestellingen vanuit de 49 winkels en de online bestellende consument.”

Goede voorbereiding is meer dan het halve werk

Om de verkoop, ook in het kader van coronamaatregelen, te spreiden is MediaMarkt net als veel andere winkelketens begonnen met het spreiden van de Black Friday naar pre-Black Friday. Jan Wijn vertelt dat zijn bedrijf zich zo flexibel mogelijk heeft opgesteld. Ook in de periode na 5 november. Inmiddels wordt er weer volop dagelijks bezorgd. ,,Het is ongelofelijk vervelend wat er is gebeurd begin november, maar deze bestelpiek bereiden we echt al maandenlang voor. Er wordt nu exact gewerkt zoals we hebben afgesproken. Goede voorbereiding is ook hier het halve werk, eigenlijk meer dan de helft.”

De omni-channelstrategie van MediaMarkt is nog niet uitontwikkeld

Terug naar vrijdag 5 november. Odijk en Wijn hebben, lopend door het centrale magazijn verteld hoe zij de komende drie maanden tot elkaar verbonden zijn: een Siamese tweeling. Na jarenlang sec geleund te hebben op de winkels heeft MediaMarkt inmiddels een omni-channelstrategie die overigens nog niet is uitontwikkeld. Supply Chain Director Benelux Odijk moet ervoor zorgen dat de online winkelende consument het bestelde krijgt. ,,Sinds 2019 zijn we gestart om alles centraal vanuit Etten-Leur te leveren: het bevoorraden van de 49 winkels en het leveren aan de webconsument. Vroeger leverde bijvoorbeeld Siemens zijn wasmachines rechtstreeks aan de winkels, dat is nu niet meer. In de toekomst gaan we ook België en Luxemburg vanuit hier bedienen.”

"Webshops, in dit geval MediaMarkt kunnen zich onderscheiden door heel bewust die last mile goed in te richten"

Jan Wijn, medeoprichter van Trunkrs

Voor een paar van de zestig laad- en losplatformen staan vrachtwagens uit heel Europa. Zij brengen wasmachines, televisies, maar ook laptops en koffiemachines. Op de laadplatformen is ook plek voor de bedrijven die alles bestellen bij de consument: PostNL voor de gewone pakketjes, Dynalogic voor tweemansbestellingen (het zware werk als een wasmachine) en Trunkrs voor Same Day Delivery. Wijn heeft zich met zijn bedrijf een plaats verworven in ‘de laatste kilometer’. Hij heeft daar een uitgesproken opvatting over. Het daadwerkelijke moment dat de besteller aanbelt, is steeds belangrijker geworden. ,,De meeste reviews gaan tegenwoordig over het afleveren en het tijdstip. Het wordt nu niet meer gezien als een kostenpost. Webshops, in dit geval MediaMarkt kunnen zich onderscheiden door heel bewust die last mile goed in te richten. Met elke klant hebben we daar gesprekken over. De consument geeft zijn ideale bezorgmoment aan en wij zorgen voor de snelle en avondleveringen. Wij zijn de blijmakers van de webshops waarvoor we werken. Samen met MediaMarkt maken we waar wat we de consument beloven.”

De tekst gaat onder de foto verder.

Pieter Odijk (r), de logistieke chef van MediaMarkt in de Benelux, en Jan Wijn (l), medeoprichter van Trunkrs, vertellen hoe zijn gedurende Black Friday en de drukte daarna alles snel bestellen. Foto: Trunkrs

Het beheer en het verzamelen van de bestellingen is door MediaMarkt neergelegd bij ID Logistics. ,,Je hebt een specialist nodig voor dit soort werk”, vertelt Odijk. ,,In de rustige periode verwerken we hier vier- tot vijfduizend artikelen die online zijn besteld, maar nu is dat opgelopen naar circa 30.000 per dag. De piek van de werkzaamheden ligt in de avond. Vanaf 16.00 uur gaan we de normale bestellingen doen die in de vroege avond door PostNL worden opgehaald. Dezelfde-dag-bestellingen komen van een aparte lijn en worden door Trunkrs na 12.00 uur opgehaald.”

Consument wil zijn pakketje snel en duurzaam gebracht aan de voordeur

Jan Wijn, medeoprichter van Trunkrs, springt bij: ,,Ons netwerk bestrijkt geheel Nederland en inmiddels ook delen van België. Met behulp van algoritmes optimaliseren we dat netwerk. We gaan uit van de voorspellingen die MediaMarkt aan ons heeft afgeven, daar hebben we ons op ingericht. Op dit moment rijden we met zevenhonderd bestelwagens door Nederland. We halen de bestelling op in Etten-Leur en soms ook de winkels en brengen deze naar ons centrale distributiecentrum in Nieuwegein. Daar worden de pakjes gesorteerd en naar de 25 depots, die we in Nederland hebben, gebracht. Vanaf de depots brengen de chauffeurs ze naar de consument. Om te zorgen voor een goed bezorgnetwerk, werken we samen met goede regionale pakketbezorgers. Het voordeel van deze aanpak is dat wij ‘laatste kilometer’ zo verduurzamen. Daar zetten we vol op in. De klant wil zijn pakketje niet alleen snel, maar ook duurzaam gebracht. Daarom willen wij eind volgend jaar 100 procent emissievrije pakketbezorging aanbieden.”

Het enorme centrale magazijn van MediaMarkt in Etten-Leur. Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws