Laatste update: 2 oktober 2023 13:30
Hoewel praktische voorlichting over cyberveiligheid enigszins helpt, blijkt het nog niet voldoende om elke ondernemer in actie te laten komen. Het Digital Trust Center, dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft aangekondigd dat het 300.000 euro beschikbaar stelt voor een pilotsubsidieregeling: Mijn Cyberweerbare Zaak.
Het doel van deze regeling is om te onderzoeken of het wegnemen van financiële obstakels kleine ondernemers zal aanzetten tot het nemen van cruciale cybersecuritymaatregelen.
Lees ook: Steeds meer ondernemers krijgen te maken met datalek: 'Het is een plaag'
Subsidie voor cyberweerbaarheid
Micro- en kleine ondernemingen komen in aanmerking voor subsidie via Mijn Cyberweerbare Zaak. Deze subsidie dekt 50 procent van de kosten voor de aanschaf en implementatie van belangrijke cyberweerbaarheidsmaatregelen, zoals het opzetten van back-ups, het gebruik van een wachtwoordmanager en het uitvoeren van een risico-inventarisatie. Het maximale subsidiebedrag per aanvrager is 1.250 euro, en bedrijven kunnen één keer gebruikmaken van deze regeling.
Aanvragen Tijdens Cybersecuritymaand
Ondernemers die geïnteresseerd zijn in deze investeringssubsidie kunnen hun aanvraag indienen van 2 oktober tot 1 november 2023, tot 17.00 uur. Het beschikbare subsidiebudget van 300.000 euro wordt toegekend op volgorde van binnenkomst van de aanvragen, dus snel handelen is cruciaal.
Eenvoudige Stappen naar cyberveiligheid
Om de drempel voor ondernemers te verlagen, heeft het DTC een eenvoudig driestappenplan opgesteld. De eerste stap is het identificeren van de zwakke punten in de cyberveiligheid van hun bedrijf met de CyberVeilig Check, wat resulteert in een persoonlijke actielijst (PDF) met te nemen maatregelen.
Vervolgens kunnen ondernemers een IT-beveiligingsdienstverlener benaderen om hen te ondersteunen bij het implementeren van de maatregelen. De laatste stap omvat het aanvragen van de subsidie en het indienen van de actielijst en offertes bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Lees ook: Cybercriminelen hacken meer Nederlandse bedrijven: afkoopsom vaak boven miljoen euro
Stimulans voor een veiligere digitale omgeving
Michel Verhagen, de manager van DTC, benadrukt het belang van deze subsidie: ,,Ondernemers zijn druk met ondernemen. Cybersecurity staat vaak niet bovenaan de prioriteitenlijst. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat kleine ondernemers geen doelwit zijn, want de realiteit is anders. Graag stimuleren we kleine ondernemers om nú in actie te komen en snel de belangrijkste cybermaatregelen te treffen. Want met een paar eenvoudige ingrepen maak je de kans dat je het volgende slachtoffer wordt echt kleiner."
Deze pilotsubsidieregeling belooft een belangrijke stap te zijn in het verkleinen van de cyberveiligheidskloof voor kleine ondernemers in Nederland. Het DTC hoopt dat deze financiële stimulans zal bijdragen aan een veiligere digitale omgeving voor bedrijven in het hele land.