Sterke drank vindt Henri Koekkoek uit Almkerk ‘lekker op z'n tijd’. Met thee had hij voorheen eigenlijk niks, geeft hij toe. Het was vooral het hout van de drankvaten dat hem inspireerde. De jonge ondernemer maakt namelijk thee met snippers van oude drankvaten. ,,Daar hebben whisky, rum, bourbon of cognac ingezeten”, zegt hij in het Brabants Dagblad. Ondertussen biedt hij een dampende kop thee met cognacsmaak aan. ,,Je moet hem wel 5 tot 10 minuten laten trekken”, waarschuwt hij, als ik het zakje na een minuut al uit het hete water wil halen.
Zijn Barrel Tea mag officieel niet eens een échte thee heten. Net als kruidenthee en rooibosthee dat niet mogen, want: niet gemaakt van de theestruik. Toch viel hij al in de prijzen tijdens de prestigieuze theewedstrijd Avpa Teas of the world.
‘Komt ‘ie weer met zijn hout’
Henri studeerde in 2015 af aan de opleiding Houttechnologie in Gent. Tijdens die opleiding moest hij kort onderzoeken wat eiken afgeeft aan whisky, rum en cognac. ,,Elke drank is van nature transparant, net als water. Het gaat dan meerdere jaren in een eiken vat en het hout geeft kleur-, geur- en smaakstoffen af.” Daardoor komt de drank er op een gegeven moment theekleurig én met een kenmerkende smaak uit. ,,Dat was het moment dat ik dacht: ‘Ho eens, maar dan werkt het andersom ook zo. Je kunt dus ook thee maken van die eiken vaten’.”
Ik wist gewoon dat het een goed idee was
Na zijn studie ging Henri werken bij houtzagerijen in onder meer Suriname en Nieuw-Zeeland. Maar het idee met de drankvaten bleef in zijn achterhoofd sluimeren. ,,Ik wist gewoon dat het een goed idee was.” Eenmaal terug in Nederland spendeerde hij twee jaar als een soort professor aan proefjes en onderzoeken. In het schuurtje achter zijn huis. ,,Daar komt ‘ie weer aan met zijn hout”, zeiden zijn vrienden, als Henri hen weer een nieuwe versie van de thee liet proeven.
Zoeken naar juiste vaten
De grootste kunst was om de goede vaten eruit te halen. Volgens Henri is dat een kwestie van zoeken, zoeken en nog eens zoeken. In sommige vaten zaten bijvoorbeeld niet genoeg aroma’s. Ook kwam hij erachter dat de houtsnippers een bepaalde grofheid moeten hebben: ,,Als ze te groot zijn, gaat het theezakje drijven.”
Dichter bij een alcoholvrije sterke drank ga je niet komen
Toen Henri op een gegeven moment een glas whisky vergeleek met een kop van zijn houtthee, ontdekte hij dat de moleculaire stoffen hetzelfde waren. De snippers in het theezakje bevatten overigens nog veertig procent alcohol, geeft hij aan. ,,Alleen op het moment dat die met kokend water worden overgoten, blijven de aroma’s over.” Er zit dan nog een heel klein beetje alcohol in, maar dat is te vergelijken met een bruine banaan. ,,Het is zo puur: zo direct verbonden aan whisky, cognac, bourbon of rum. Dat is altijd mijn focus geweest”, zegt hij. ,,Dichter bij een alcoholvrije sterke drank ga je niet komen.”
Ondernemer richt zich op slijterijen
Met zijn thee richt hij zich daarom vooral op slijterijen, die ook steeds meer alcoholvrije producten aanbieden. De 0.0 dranken winnen aan populariteit in ons land. Talloze mensen schreven zich in voor het initiatief IkPas, waarmee ze hun alcoholgebruik 30 of 40 dagen op pauze zetten. ,,Tien jaar geleden werd ik nog uitgelachen als ik met alcoholvrije alternatieven aankwam”, zegt Denise Schloss, gespecialiseerd in alcoholvrije wijnen en dranken en oprichter van Alcoholfreedrinks.nl. ,,Dan drink je toch een colaatje, werd er dan gezegd.” Inmiddels zoeken mensen veel vaker de balans tussen alcohol en alcoholvrij, merkt Schloss. ,,Mensen zijn meer met gezondheid bezig en met alcoholvrije dranken hebben ze toch de beleving, maar niet de suikers.”