Nieuws Innovatie

Deze clouddiensten bieden gratis opslagruimte

De camerarol op je smartphone vol? Altijd bij je bestanden kunnen? Clouddiensten bieden tegenwoordig giga veel gigabytes aan gratis opslagruimte. Het AD vergelijkt de belangrijkste diensten.

Nick Kivits 12 april 2016

Clouddiensten

Het Nederlandse TransIP gooide onlangs hoge ogen met de introductie van Stack: een clouddienst waarbij iedere gebruiker 1000 gigabyte aan opslagruimte krijgt. Met zo'n dienst sla je foto's, video's en andere bestanden online op, waarna je de gegevens waar ook ter wereld weer kunt oproepen. Een harde schijf op afstand dus. Kosten: 0 euro per maand.

Het gebruik van zo'n clouddienst is simpel: maak met de bijbehorende software een map aan op je computer, sleep bestanden in die map en ze krijgen automatisch een backup. Schakel je de optie 'directe upload' in op de bijbehorende smartphone-app, dan worden bijvoorbeeld nieuwe foto's die je met je mobiel maakt automatisch gekopieerd naar de cloud. Nooit meer een volle camerarol dus.

Stack is niet de enige clouddienst die je gratis backups laat maken van foto's en andere bestanden. Onder andere Mediafire, Picturelife en Dropbox bieden hetzelfde, maar iedere dienst heeft weer zo zijn eigen voor- en nadelen (zie kader).

De meeste clouddiensten werken volgens het 'freemium'-model: gebruikers krijgen een aantal gigabytes cadeau en kunnen extra opslagruimte of diensten kopen voor een paar euro per maand. Meer gratis ruimte verdienen kan vaak ook, bijvoorbeeld door andere internetters aan te sporen een account te openen.

Vooral Mediafire (10 gb gratis), Picturelife (8 gb gratis) en Dropbox (2 gb gratis) zetten daarop in. Van de drie diensten biedt Mediafire de meeste mogelijkheden op extraatjes. De dienst geeft je extra gigabytes voor het uitnodigen van vrienden, het installeren van de mobiele app en het maken van koppelingen met Facebook en Twitter. De gratis ruimte loopt op tot 50 gigabyte.

Snel verdient, al verbleekt het bij de gratis opslagruimte van het eerder genoemde Stack. Toch zit ook daar een addertje onder het gras: hoewel Stack 1000 gigabyte weggeeft, worden in de cloud opgeslagen bestanden niet automatisch gebackupt. Het resultaat: wijzig je een bestand, dan is de oude versie niet meer terug te halen. Die mogelijkheid kost 10 euro per maand, waarbij wel het aantal gigabytes verdubbelt naar 2000.

OnbeperktWie zich helemaal niet wil laten beperken, kiest voor het Amerikaanse Flickr. Hoewel de dienst net als Stack 1000 gigabyte gratis opslag weggeeft, koop je voor zo'n 5 euro (6 dollar) per maand onbeperkte opslag. Anders dan bij Stack backupt Flickr alleen foto's en video's. Maar voor dat geld kun je niet alles hebben.

Extra opslagruimte kost vaak maar een paar euro per maand