Nieuws Duurzaamheid

Albert Heijn verlengt samenwerking met Tony's Chocolonely

Supermarktketen Albert Heijn en Tony’s Chocolonely verlengen hun samenwerking met vijf jaar. Sinds 2019 is de retailer al verbonden aan het Open Chain-netwerk van Tony's, om samen meer impact te kunnen maken op cacaoplantages in West-Afrika.

Van onze redactie 22 maart 2022

Tonys Chocolonely 1

Albert Heijn was met Delicata in 2019 de eerste partij die de verantwoordelijkheid nam voor de verduurzaming van zijn cacaoketen en zich aansloot bij dit open source-initiatief waarmee andere chocolademakers Tony’s manier van werken kunnen overnemen en hun cacao op een duurzame en eerlijke manier kunnen inkopen. Om de samenwerking en verlenging te vieren liggen de komende weken drie exclusieve Tony’s-repen met nieuwe smaken in de schappen van de grootgrutter.

Lees ook: Henk Jan Beltman (Tony's Chocolonely): 'Sta op. Probeer. Zorg dat je uiteindelijk trots kan zijn'

Hogere prijs voor cacaoboeren

Bedrijven die zich bij Open chain aansluiten, kopen hun cacao in volgens Tony’s vijf samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao. Dat betekent onder meer dat er gebruik wordt gemaakt van volledig traceerbare bonen waarbij we precies weten bij welke coöperaties uit Ghana en Ivoorkust ze vandaan komen.

Aangesloten cacaoboeren krijgen bovendien voor de lange termijn een hogere prijs betaald en worden geholpen met het verhogen van hun productiviteit, om zo een leefbaar inkomen te kunnen verdienen.

Albert Heijn was de eerste partij die de verantwoordelijkheid nam voor de verduurzaming van zijn cacaoketen en zich aansloot bij Tony’s Chocolonely

Open Chain-cacaobonen volledig traceerbaar

Ook zijn alle huishoudens van cacaoboeren waarmee wordt samengewerkt, aangesloten op CLMRS (Child Labour Monitoring Remediation System). Dit betekent dat actief illegale kinderarbeid wordt opgespoord en opgelost. Hierdoor weten de betrokken partijen ook onder welke omstandigheden de bonen worden geproduceerd.

De chocolade wordt gemaakt via een aparte productielijn met een aparte chocoladetank bij Barry Callebaut, ‘s werelds grootste chocoladefabrikant ter wereld. Dit garandeert dat Open Chain-cacaobonen gescheiden en gesegregeerd worden verwerkt en volledig traceerbaar blijven. De verlenging van de samenwerking betekent dat Albert Heijn voor zijn Delicata-chocolade ook de komende vijf jaar cacao inkoopt via Open Chain.

Lees ook: Henk-Jan Beltman (Tony's Chocolonely): 'Het collectief is belangrijker dan wie er aan het roer staat'

Van 1,5 miljoen kilo cacaobonen in 2018 naar 2,7 miljoen kilo in 2021

In drie jaar tijd heeft Tony’s Chocolonely samen met zijn missiepartners meer dan 26 miljoen kilo aan traceerbare cacaobonen ingekocht via de Open Chain. Hierdoor is sinds 2019 het aantal samenwerkingen met boeren fors vergroot. In 2019 werd er gewerkt met ongeveer 6600 boeren, in 2021 waren dat er bijna 9000.

Dankzij de samenwerking met Delicata is het aantal traceerbare bonen dat zij hebben ingekocht bijna verdubbeld, van 1,5 miljoen kilo in 2018 naar 2,7 miljoen kilo in 2021. Bij Tony’s zelf nam dit toe van 5,5 miljoen kilo naar 8,6 miljoen kilo traceerbare bonen. Concreet betekent dit dat bijna 9000 boeren meer dan 13,5 miljoen euro aan extra premie hebben ontvangen.

Meer weten over het bijzondere verhaal van Tony's Chocolonely? Luister dan naar de podcast Sleutel tot Succes van De Ondernemer, waarin vertrekkend topman Henk-Jan Beltman de missie van het bedrijf uitlegt, inclusief de lange weg die moest worden afgelegd om te komen waar Tony's nu staat.

Lees ook: Tony's Chocolonely passeert 100 miljoen-omzetgrens, eigen fabriek gaat niet door

Ghanese boeren die hun cacaobonen verkopen aan Tony's Chocolonely.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws