Nieuws Duurzaamheid
Zo help je collega's met duurzamer reizen of verduurzaming: drie voorbeelden
Een groeiend aantal werkgevers spoort medewerkers aan om duurzamer te reizen naar kantoor of helpt ze met verduurzaming, blijkt uit onderzoek van Coalitie Anders Reizen. Hoe pakken bedrijven dat aan? Drie werkgevers en drie medewerkers aan het woord.

Tom Bouwhuis werkt bij waterbedrijf Vitens en krijgt van zijn werkgever een hogere vergoeding als hij de fiets pakt naar zijn werk in plaats van de auto. Foto: AD/Frans Paalman.
Achmea: 2500 euro voor 12.000 werknemers
Voor zover hr-man Sander van Ekeren weet, is Achmea het enige bedrijf dat zijn 12.000 werknemers een budget van 2500 euro geeft om te verduurzamen. Het bedrag mag gebruikt worden om het huis te verduurzamen maar ook voor een elektrische fiets of auto of energiezuinig witgoed. Het verduurzamingsbedrag is vorig jaar opgenomen in de cao, toen er van een energiecrisis nog geen sprake was. Zeker gezien de stijgende prijzen verwacht Van Ekeren veel animo. In een enquête begin dit jaar gaf 80 procent al aan het geld te willen gebruiken voor aanschaf van zonnepanelen, isolatie of warmtepomp. Pas in 2023 zou het loket opengaan, maar die datum is – vanwege de energiecrisis – naar voren gehaald. Wie nu iets koopt, kan het bedrag in 2023 declareren.
Theo Peters (foto onder)) is blij met de bijdrage. Hij werkt als adviseur duurzame bedrijfsvoering bij Achmea en heeft zijn huis al stevig aangepakt. Het bedrag van 2500 euro wil hij steken in zonnepanelen of een warmtepomp. Aan het AD vertelt hij: ,,Die warmtepomp hebben we al besteld, maar we wachten nog op levering. Ik vind het mooi dat de werkgever zo meedenkt en het is een mooi bedrag.’’ Om te voorkomen dat personeel straks toeslagen misloopt vanwege de tegemoetkoming keert Achmea het bedrag uit via de werkkostenregeling. Daardoor kan het maar een klein deel fiscaal aftrekken. Van Ekeren: ,,We nemen dat voor lief. Als duurzaamheid je menens is, dan moet je durven investeren.’’
Theo Peters is werkzaam bij Achmea en krijgt van zijn werkgever (net als alle Achmea-medewerkers) een klimaatbudget van 2500 euro. Foto: AD/Koen Verheijden.
‘Heb de e-scooter er in twee zomers uit’
Wie bij Unilever duurzaam reist, wordt goed beloond, zo is vorig jaar vastgelegd in de nieuwe woon-werkregeling. Wie de auto of scooter pakt, krijgt ‘slechts’ 10 cent per kilometer en de afstand is gemaximeerd op 40 kilometer enkele reis per dag. Wie wel duurzaam reist, krijgt 18 cent en dat is ongelimiteerd. Volgens hr-manager Charlotte Potman is de verandering best goed opgepakt door veel medewerkers. In een recent onderzoek gaf 25 procent aan dat zij duurzamer zijn gaan reizen. Vooral milieuwinst en de financiële prikkel zijn redenen.
Dat gaat ook op op voor Ronald van der Laars, kok bij Unilever (foto hieronder). Tot voor kort pakte hij de auto naar het treinstation in Dordrecht om met de trein verder te reizen naar Rotterdam CS, waar Unilever vlakbij zijn kantoor heeft. Nu stapt hij op zijn elektrische scooter voor het ritje naar het station. ,,Ik wilde de aanschaf eigenlijk uitstellen, omdat zo’n scooter best prijzig is, maar mede door de hoge benzineprijzen en het nieuwe mobiliteitsplan leek mij dit een mooi moment. Ik heb zitten rekenen: als ik twee zomers twee of drie maanden lang naar kantoor rijd met de e-scooter dan heb ik die er al bijna uit.’’
Lees ook: Bill Gates strooit met miljoenen in Eindhoven: twee duurzame bedrijven krijgen geld en ondersteuning
Wat volgens Potman helpt, is dat het kantoor hartje centrum zit en medewerkers minder vaak naar kantoor komen. ,,Met het ov of een e-bike ben je iets langer onderweg, maar dan krijg je de reis wel volledig vergoed. En die twee of drie keer per week dat je dan naar kantoor komt, heb je gelijk gesport’’, zegt ze monter.
Ronald van der Laars werkt bij Unilever en heeft een e-scooter gekocht om het stuk van zijn huis naar het station te rijden. Vroeger deed hij dat met de auto maar Unilever heeft het woon-werkregeling aangepast. Foto: AD/Arie Kievit.
'Leuk voor de portemonnee en goed voor de beweging'
Bij waterbedrijf Vitens zijn ze al langer bezig met de vraag hoe ze de CO₂-uitstoot kunnen terugdringen. Vorig jaar ging het roer om. Bij Vitens gaan ze minder reizen. Het idee is dat medewerkers bewust nadenken over hun reisgedrag en alleen reizen als dat nodig is. En bij noodzaak dan kiezen voor de duurzame optie, waardoor ze ook een hogere vergoeding krijgen voor die gereisde kilometers. Wie de auto pakt, krijgt 19 cent per kilometer, 25 cent als het een volledig elektrische auto is en wie lopend of met de fiets komt, krijgt 35 cent.
Voor procesmanager Tom Bouwhuis, die met de fiets naar het werk komt, is het een leuk extraatje. ,,Ik woon en werk in Zwolle. En of het nu weer of geen weer is, ik kom naar kantoor met de fiets. Leuk voor de portemonnee en goed voor de beweging.’’ Zijn collega’s met een bedrijfsauto kunnen die inruilen voor ov-onbeperkt maar dat loopt nog niet storm, zegt manager Mariska de Vries. ,,Als je gewend bent om met de auto naar het werk te komen, dan is het een grote overgang. We zullen mensen niet gaan dwingen.’’
Het bedrijf maakt haast met het elektrificeren van de auto’s. Vervanging van de busjes van de monteurs blijkt uitdagender. Het passende aanbod blijft nog wat achter en van beschikbare bussen laat de levering laat lang op zich wachten. De Vries: ,,De duurzame ommekeer gaat met fasen, maar ik heb de overtuiging dat dit de komende jaren wel zal versnellen.”