Nieuws Duurzaamheid

Bierbrouwer Grolsch produceert groen gas uit eigen afvalwater

Bierbrouwer Grolsch heeft met succes het eerste groene gas geproduceerd uit zijn eigen afvalwater. Op het terrein van de brouwerij in Enschede is een installatie geplaatst die jaarlijks 1 miljoen kubieke meter groen gas uit biogas gaat produceren. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens.

ANP 15 augustus 2022

ANP150822133 1

Het groene gas, een duurzame vervanger van fossiel aardgas, wordt bijgemengd in het bestaande aardgasnet. De technologie is geleverd door bio-energiebedrijf en plaatsgenoot HoSt Groep, die in de samenwerking met Grolsch de eigenaar en beheerder is van de installatie.

Het biogas uit de waterzuivering van Grolsch werd eerst gebruikt voor verwarmen, maar krijgt nu als bestemming het produceren van groen gas. Vanaf december gaat afvalverwerkingsbedrijf Twence namelijk duurzame warmte leveren via de nieuw aangelegde warmteleiding tussen Twence en Grolsch.

Biogas is vanwege het lage methaangehalte niet geschikt voor het aardgasnet. HoSt, dat wereldwijd groengassystemen bouwt, neemt het biogas af en zet dit om naar groen gas in de geplaatste biogasopwerker. Het groene gas, met dezelfde eigenschappen als aardgas inclusief de bekende gasgeur, wordt vervolgens ter plekke aan het gasnet geleverd.

Lees ook: Planten zuiveren afvalwater: La Trappe, duurzaam gebrouwen trappist

,,Met de komst van de warmteleiding – een duurzame samenwerking met Twence - was het noodzakelijk het in de afvalwaterzuivering geproduceerde biogas een andere bestemming te geven, waarin het nog steeds optimaal wordt benut. We zijn erg trots op deze groene, regionale samenwerking. Dicht bij huis zorgen we voor de verdere vergroening van de brouwerij en het gasnet, en op grotere schaal dragen we bij aan het behalen van de nationale klimaatdoelen op het gebied van CO2-, en stikstofreductie," legt Susan Ladrak van Grolsch uit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws