Aangeboden door ASA Energy Systems

Branded Content Duurzaamheid

ASA: ‘De energietransitie zal de komende jaren nog verder vorm krijgen’

Groothandelsbedrijf ASA richt tegenwoordig zijn pijlen voor een groot deel op zonne-energie. Het belang van zonnepanelen voor de bedrijfsvoering van ASA zal alleen nog maar toenemen, meent Twan Bogert. Hij is sinds 2007 eigenaar/directeur van dit in Oosthuizen gevestigde bedrijf.

Peter Westhof 31 mei 2022

ASA Solar installatie 1

De geschiedenis van ASA gaat al zeventig jaar terug. Een zekere Adriaan Kock richtte ASA Boot Electro in 1952 op onder de naam Accu Service Amsterdam (ASA). Het bedrijf was toen nog gevestigd aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Daarna had het Breukelen en Watergang als vestigingsplaatsen, voordat het in 2021 in Oosthuizen een plek vond. ,,Het bedrijf heeft zich altijd beziggehouden met energie en accu’s. In eerste instantie was dat met name voor de binnenvaart. Het accuservicebedrijf is daarop in de jaren ’70 en ’80 getransformeerd in een breed gesorteerde groothandel. Onze belangrijkste markten, B2B, bestaan uit België en Nederland”, vertelt Bogert.

ASA bestaat momenteel uit twee takken: ASA Boot Electro, een groothandel in de maritieme sector, en ASA Energy Systems, een groothandel in de algemene elektrotechnische sector.

''We leveren elektrische installaties voor de bouwers in de jachtbouw en de kleine beroepsvaart''

Twan Bogert, CEO at ASA Energy Systems

Complete oplossingen voor jachtbouw

De maritieme tak van ASA Boot Electro biedt al zeventig jaar complete oplossingen op het gebied van elektra voor de jachtbouw, met producten en complete systemen van gerenommeerde fabrikanten. Ook staat ASA Boot Electro bekend om haar maatoplossingen, zoals custom made schakelpanelen en op maat gemaakte systeemconfiguraties. ,,We leveren elektrische installaties voor de bouwers in de jachtbouw en de kleine beroepsvaart. We hebben hierbij een ondersteunende en adviserende rol. Het gaat van sloepje tot superjacht. We bedienen de markt met name met A-merken.”

ASA Boot Electro richt zich naast jachtbouwers op installateurs, servicecentra en watersportwinkeliers. Het heeft een belangrijk partnerschap met Victron Energy, wereldwijd marktleider in stroomoplossingen. Victron is een Nederlands familiebedrijf met een productlijn die zich onder meer richt op watersport, beroepsvaart & energy storage. De producten van Victron sluiten daarmee naadloos aan op de activiteiten van ASA Boot Electro. ,,Zij zijn op het gebied van energieopwekking en -conversie een leidende partij. Victron groeit heel sterk, ook in de energietransitiemarkt”, aldus Bogert.

Veel voordelen bij zonnepanelen

Door de energietransitie zijn zonnepanelen een belangrijk onderdeel van het aanbod van ASA Boot Electro geworden. Bogert: ,,Op een boot kunnen zonnepanelen veel voordeel bieden omdat er dan stroom wordt opgewekt, wanneer je geen walstroom hebt. Ook worden de accu’s (bij)geladen wanneer je langere tijd niet op de boot bent. Daarnaast is het een milieubewuste en duurzame keuze waarbij je meer zelfvoorzienend bent. Laatstgenoemde is wel afhankelijk van de grootte van het systeem en de hoeveelheid zonnepanelen.”

De panelen van ASA Boot Electro worden van verschillende fabrikanten betrokken. Ze komen met name uit China en in mindere mate uit Duitsland. Heeft ASA Boot Electro momenteel ook last van de leveringsproblemen bij zonnepanelen? Bogert: ,,We hebben inderdaad last van de perikelen in de toeleveringsketen, maar bij de zonnepanelen valt het tot dusver redelijk mee. Maar het is soms een moeizaam proces.”

De coronacrisis heeft volgens Bogert opvallend genoeg een positief effect gehad op de omzet van ASA Boot Electro. ,,De verkoop van jachten heeft hierdoor een stimulans gekregen. Als je een jacht koopt, creëer je een eigen ‘eilandje’ en kom je niet in contact met anderen, die mogelijk last hebben van corona. Het is een mogelijkheid om je af te scheiden.”

''Ik was op de grootste beurs voor zonne-energie, Intersolar. Daar zag je dat de ontwikkeling richting de energietransitie gaat''

Twan Bogert, CEO at ASA Energy Systems

Zonnepaneeloplossingen voor campers

In 2015 heeft ASA een andere tak opgezet, zodat ook andere sectoren bediend kunnen worden op het gebied van energievoorziening. Deze andere tak, ASA Energy Systems, biedt onder meer zonnepaneeloplossingen voor campers en ook zonne-installaties voor huisopslag. ,,Vanuit onze uitgebreide expertise zijn we aan deze tak begonnen. Het systeem is niet wezenlijk anders dan bij onze maritieme projecten. De basis blijft hetzelfde. Bij huisopslag slaat men lokale energie op en eventueel wordt er aan het net teruggeleverd. Je kunt zo zelfvoorzienend zijn. Ook bij campers wordt energie opgeslagen, zodat daarvan gebruik kan worden gemaakt, als er op bepaalde plekken geen 230V stroom beschikbaar is”, stelt Bogert.

In het verleden heeft ASA Energy Systems ook off-grid projecten verzorgd. Off-grid betekent dat er geen koppeling met het energienet is. ,,Dan moet je denken aan bushokjes, waar geen 230V elektriciteit beschikbaar is. Het display met de reisinformatie maakt dan gebruik van de energie die wordt opgewekt met onze zonnepanelen.”

Volgens Bogert is zonne-energie ‘hot’. ,,En ik verwacht dat de energietransitie de komende jaren nog verder vorm zal gaan krijgen. Er komt een hoop aan. Dat zie je in allerlei segmenten. Ik was een paar weken geleden op de grootste beurs voor zonne-energie, Intersolar. Daar zag je dat de hele ontwikkeling richting de energietransitie gaat.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ASA Energy Systems en ASA Boot Electro.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws