Aangeboden door BonGo Solar

Branded Content Duurzaamheid

Duurzaam ondernemen: hoe kan jij je bedrijf verduurzamen?

Duurzaam ondernemen is geen trend meer, maar al ingeworteld in het bedrijfsleven om als onderneming verantwoordelijkheid te nemen. Daarom zijn er steeds meer bedrijven die op zoek gaan naar manieren om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid. Nu zijn er allerlei opties om je onderneming te verduurzamen. Het is mogelijk om op kleine schaal te beginnen of om rigoureus meerdere maatregelen tegelijk door te voeren. Maak hier alvast kennis met de meest populaire methoden om te verduurzamen.

Van onze redactie 12 juni 2020

Branded duurzaam groen

Investeer in zonne-energie

Het investeren in zonne-energie is een eenvoudige manier om een start te maken met het verduurzamen van je onderneming. Het is in elk geval een populaire methode als je een eigen bedrijfspand hebt. Op deze manier wek je met zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand energie op en draag je bij aan de duurzaamheid. Mocht je te veel stroom opwekken, dan is het mogelijk om de energie aan de leverancier terug te leveren. Meer weten over deze vorm van duurzaam ondernemen? Kijk verder bij info zonnepanelen. Kijk ook of je met je bedrijf voor subsidies in aanmerking komt, zoals voor de energie-investeringsaftrek.

''Als medewerkers een (lease)auto van de zaak hebben en daar niet zonder kunnen, is het mogelijk om over te stappen naar elektrische auto’s''

Stimuleer thuiswerken

Heb je een onderneming waar medewerkers locatie-onafhankelijk aan het werk kunnen? In dat geval is het helemaal niet nodig dat alle medewerkers iedere dag op kantoor aanwezig zijn. Het stimuleren van thuiswerken speelt eveneens een rol bij het verduurzamen van je onderneming. Zo hoeft een deel van de werknemers niet met de auto reizen. Dat scheelt CO2-uitstoot. Indien thuiswerken geen optie is, bestaat de mogelijkheid om medewerkers te stimuleren met de fiets naar het werk te komen. Of met het openbaar vervoer. Als medewerkers een (lease)auto van de zaak hebben en daar niet zonder kunnen, is het mogelijk om over te stappen naar elektrische auto’s.

''Een andere simpele manier om je onderneming te verduurzamen, is door luchtzuiverende kantoorplanten aan te schaffen''

Neem verschillende maatregelen in je bedrijf

Er zijn ook mogelijkheden om je onderneming te verduurzamen zonder een grote investering te hoeven doen. Een simpel voorbeeld is het geen gebruik meer maken van plastic of papieren koffiebekers. Laat iedereen zijn eigen mok of kopje meenemen om koffie, thee of water uit te drinken. Denk ook aan de papierdispenser op de toiletten. Deze is op een eenvoudige manier te vervangen door een handdroger die energiezuinig is.

Het is ook mogelijk om over te stappen naar het scheiden van afval. Het is dan wel nodig om verschillende afvalbakken aan te schaffen. Verder is het mogelijk om afhankelijk van de branche het verpakkingsmateriaal te verminderen. Een andere simpele manier om je onderneming te verduurzamen, is door luchtzuiverende kantoorplanten aan te schaffen. Hierdoor is er minder luchtverversing nodig en neemt de productiviteit van medewerkers door de verse zuurstof en aanwezigheid van planten ook nog eens tot 15 procent toe.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.