Nieuws Duurzaamheid

Dit is de duurzame permanente woonoplossing voor krapte woningmarkt van startup MUBE Spaces

Startup MUBE Spaces lanceerde vorige week hun eerste biofilische, biobased en modulaire woonoplossing in Nederland. De MUBE’s zijn houten permanente kwaliteitswoningen die voldoen aan bouwbesluit nieuwbouw.

Van onze redactie 8 juni 2023

MUBE 60 exterieur

Het exterieur van MUBE Spaces. Foto: MUBE Spaces

De woningen zijn in samenwerking met ORGA architect ontworpen vanuit het biofilisch gedachtegoed en vrijwel volledig gemaakt van natuurlijke materialen. ,,MUBE zijn niet alleen ecologisch verantwoord, maar door het design en het gebruik van biobased materiaal hebben deze woningen ook een rustgevend effect en bevorderen ze het welzijn. Kortom; MUBE’s maken gelukkig”, aldus Ralf van der Putten, co-founder MUBE Spaces.

''Bouwen moet en kan anders willen we een betere wereld creëren voor elkaar. Met onze MUBE’s leveren wij een positieve bijdrage aan betaalbare, gezonde, kwalitatieve en duurzame huisvesting''

Ralf van der Putten, co-founder MUBE Spaces

Biofilisch design

In het biofilisch ontwerp van de MUBE’s zijn natuurlijke elementen aanwezig, wat de verbinding tussen mens en natuur stimuleert. ,,In een biofilische omgeving wordt de natuurlijke intuïtie van mensen geactiveerd. Hun innerlijk, genetisch instinct op natuurlijke aspecten maakt hen alerter, meer op hun gemak, ervaren minder stress en functioneren beter. Het welzijn stijgt”, aldus Daan Bruggink, houtarchitect en oprichter van ORGA Architect. Het biofilisch ontwerp van de MUBE’s bestaat onder andere uit grote ramen van 8,14 m2, het zogenoemde takkenraam, en een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmteregulering.

Biobased bouwmateriaal

Om duurzame huisvesting te realiseren zijn de MUBE’s nagenoeg volledig gemaakt van biobased bouwmaterialen, materialen die hun oorsprong in de natuur vinden. Waar biobased niet mogelijk is, wordt er gewerkt met circulair materiaal, dat, nadat het zijn doel in de MUBE gediend heeft, opnieuw gebruikt kan worden voor andere doeleinden. ,,Zo veel mogelijk hergebruiken en zo weinig mogelijk gebruiken is ons doel”, aldus Van der Putten.

Het interieur van MUBE Spaces. Foto: MUBE Spaces

Modulaire woning

De MUBE’s komen tot stand door het principe van modulair en prefab bouwen. Dit houdt in dat deze woonoplossingen uit basismodules bestaan die aan elkaar geschakeld kunnen worden. De zogeheten MUBE 15 en MUBE 20, met respectievelijk een oppervlakte van 15 m2 en 20 m2, vormen de basismodules. De basismodules worden seriematig geproduceerd, onder geconditioneerde omstandigheden, in een Nederlandse fabriekshal en waar nodig op de bouwlocatie aan elkaar geschakeld. De levertijd voor de basisuitvoering is 8 tot 14 weken. Met de basismodules kunnen woonoplossingen van 20 m2 tot 160 m2 naar wens worden samengesteld.

Betaalbare, gezonde en duurzame huisvesting

Ralf van der Putten en Ralf van der Putten Jr., vader en zoon en tevens founders van MUBE Spaces, hebben een duidelijke missie voor ogen. ,,Bouwen moet en kan anders willen we een betere wereld creëren voor elkaar. Met onze MUBE’s leveren wij een positieve bijdrage aan betaalbare, gezonde, kwalitatieve en duurzame huisvesting. Voor de generatie van vandaag en die van morgen”, aldus Van der Putten.

Lees ook: Hij was klimaatscepticus: nu is Freek eigenaar van groenste saunacomplex

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws