Nieuws Duurzaamheid
Dankzij dit bedrijf nooit meer overbodige kilometers rijden tijdens inzamelen gebruikt textiel
Textiel is een van de vervuilendste industrieën die er zijn. Recyclen is mogelijk, maar de inzameling van textiel is nog vaak nattevingerwerk. De Haagse startup MangoStone belooft met slimme software en hardware inzicht en efficiëntie en daarmee bijna de helft minder gereden kilometers.

Bas Hoogakker (R) en Yuri Meijer van Mangostone. Foto: Nico Schouten.
De Europese consumptie van textiel staat na voedsel, huisvesting en mobiliteit op de vierde plaats van de sectoren met de grootste impact op het milieu. Wat betreft water- en landgebruik staat textiel derde, en op de vijfde plaats als het gaat om gebruik van primaire grondstoffen en broeikasgasemissies.
De gemiddelde Europeaan gooit 11 kilo textiel per jaar weg. Wereldwijd wordt iedere seconde een vrachtwagenlading textiel gestort of verbrand. De wereldwijde textielproductie is tussen 2000 en 2015 bijna verdubbeld, en naar verwachting zal de consumptie van kleding en schoenen tegen 2030 met 63 procent toenemen.
Om al die groei aan te kunnen, is onder meer efficiëntie in inzameling cruciaal. Minder gereden kilometers tijdens het inzamelen betekent minder milieuvervuiling en minder kosten door onder meer het besparen op manuren, brandstof en slijtage van de wagens.
Deze efficiëntie bereikt Mangostone door middel van hardware en software. De hardware, een kastje met verschillende sensoren, wordt aan het dak van de textielcontainer gehangen. Deze meet vervolgens continu hoe vol de container is. Tegelijkertijd worden onder meer de temperatuur en de luchtvochtigheid in de container gemeten, waardoor de kwaliteit van het ingezamelde textiel gemonitord kan worden.
De informatie wordt vervolgens gestuurd naar de app van Mangostone die met behulp van kunstmatige intelligentie voorspellingen en berekeningen maakt wanneer de container vol genoeg is om geleegd te worden.
Machine learning en slimme software
,,Nu gebeurt dat nog op basis van gemiddelden en is het eigenlijk nattevingerwerk. Dat is totaal niet efficiënt. Met Mangostone kun je dus al die overbodige kilometers achterwege laten”, legt Bas Hoogakker uit in het AD. ,,Onze software vertelt je precies wanneer een container geleegd kan worden en wat de optimale route van de chauffeur moet zijn. Nu wordt er nog vaak veel te ver gereden voor te weinig product.”
Overigens hebben de chauffeurs ook nog steeds een belangrijke rol naast al die moderne techniek. Zij verifiëren de bevindingen van de sensor en de software en zijn daarmee een belangrijke schakel in het nog slimmer maken van de hardware en software, zogeheten machine learning.
"Onze software vertelt je precies wanneer een container geleegd kan worden en wat de optimale route van de chauffeur moet zijn"
,Door deze terugkoppeling weten we inderdaad of de sensor het exacte aantal kilo’s textiel in de container heeft kunnen berekenen of voorspellen. De sensoren voor de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen gedumpt afval detecteren, iets wat helaas nog vaak gebeurt. Als de chauffeur bevestigt dat het inderdaad afval is, is dat ook weer belangrijke data waarvan de software kan leren”, zegt Hoogakker.
Inzicht in afvalstromen
Naast het berekenen is vooral ook het voorspellen van de textielstroom belangrijk. Voordat een chauffeur bij een te legen container is, kan er nog van alles worden ingestopt en dus is een vooruitziende blik niet onbelangrijk. ,,Ik vergelijk het wel eens met voetbal”, legt Hoogakker uit. ,,Je moet niet naar de bal toe, maar naar de plek waar de bal heen rolt."
,,Onze dashboards zijn overigens niet alleen interessant voor onze klanten die textiel inzamelen. Zij verbeteren hun processen, worden efficiënter en dus winstgevender. Maar alle data die wij verzamelen is ook belangrijk voor bijvoorbeeld overheden die daarmee een veel beter inzicht krijgen in bepaalde afvalstromen. Er wordt gewerkt aan nieuwe Europese wetgeving waardoor producenten veel meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor de artikelen die zij produceren en wat er daarna mee gebeurt. Onze data kan daar bij helpen.”
De vulgatensensor van Mangostone. Foto: Nico Schouten.
Duitsland gigantische textielinzamelaar
Hoogakker kwam min of meer toevallig bij textiel uit toen zijn master scriptie aan de Erasmus Universiteit een onderwerp nodig had. Het bleek een interessante markt die nog wel wat verbeteringen kon gebruiken. ,,Het is een lastig te voorspellen markt en bovendien gebeurt de inzameling vrijwel geheel op nationaal niveau, terwijl het veel slimmer zou zijn dat meer regionaal aan te pakken. Nu worden er nog ontzettend veel onnodige kilometers gereden. Tegelijkertijd zijn de marges op textiel heel laag. Efficiëntie was dus meer dan welkom.”
Waar Hoogakker ook nog groeimogelijkheden voor zijn bedrijf ziet, is het proces na de inzameling. Als de data van de sortering en verwerking worden teruggekoppeld naar Mangostone kan de kwaliteit van de inzameling nog beter in kaart worden gebracht. ,,Die kwaliteit verschilt nu vaak nogal”, weet Hoogakker. ,,Maar de waarde van het product hangt natuurlijk sterk af van de kwaliteit. Dus als je die beter in beeld hebt, beter kan voorspellen, weegt dat ook mee in je proces. We hebben zoveel mogelijk transparantie nodig voor verdere professionalisering.”
Lees ook: 10 tips voor succesvolle crowdfunding
Inmiddels is Mangostone volledig operationeel met een werkende sensor en complete software. Klanten heeft het bedrijf vooral in Nederland, maar ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Met name Duitsland is een gigantische textielinzamelaar. Uitbreiding in de rest van de EU ligt voor de hand aangezien de nieuwe wetgeving voor de verantwoordelijkheid van de producent voor heel Europa geldt.
Lees ook: Luminis: 'Ondernemers zitten vaak onbewust op schat aan data'
Andere afvalstromen binnen handbereik
Een makkelijke start had het bedrijf begin 2020 zeker niet. ,,Een paar maanden nadat ik het bedrijf oprichtte, barstte de coronapandemie los. Alle partijen waarmee we wilden samenwerken, waren ineens super voorzichtig terwijl de textieldonaties door het dak gingen omdat tijdens de lockdowns iedereen zijn huis en kledingkast ging opruimen. Wij waren nog volop in ontwikkeling en tegelijkertijd was er een enorme schaarste aan bijvoorbeeld grondstoffen en microchips. Het was een lastige tijd waar we volgens mij wel heel goed zijn uitgekomen.”
De komende jaren ligt de focus zeker nog op textiel, maar andere afvalstromen als PMD, glas, karton en e-waste zijn ook binnen handbereik. Bovendien denkt Hoogakker dat dankzij efficiëntie en minder gereden kilometers inzamelen met elektrische voertuigen steeds realistischer wordt. ,,Met het oog op een circulaire economie zou dat natuurlijk geweldig zijn.”
Lees ook: Dit duurzame bedrijf gaat de fietsindustrie op zijn kop zetten