Nieuws Duurzaamheid

Innovatieve ondernemers maken bier uit regen, aardappels en oud brood

Innovatieve ondernemers brengen een biertje op de markt waarbij regenwater, geredde piepers of afgedankt brood zijn gebruikt. Het is vooralsnog geen megamarkt, maar alle beetjes helpen.

YILDIZ CELIE 20 maart 2017

Pieper bier reststromen bierbrouwers innovatief 1

,,Het is absurd hoeveel goede voeding wordt weggegooid. Ik dacht: ik kan wel gaan zitten klagen, maar ik kan ook iets doen door een positief product te maken waarmee ik het verhaal vertel'', zegt Robert-Willem Dol, bedenker van het broodbier Toost. Voedselverspilling is een groot probleem. In Nederland wordt jaarlijks zo'n 120 miljoen kilo brood afgedankt, oftewel 150 miljoen broden. Ook worden minstens 340 miljoen aardappelen verspild door overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes.

Reststromen

Sinds vorige week is Toost bij vijftien Marqt-supermarkten verkrijgbaar. In 3.000 flesjes worden ongeveer 100 kilo brood verwerkt. Dol: ,,Vaak is het brood nog bijna vers en dus heel goed bruikbaar voor het bier.'' Bier van brood is overigens niet geheel nieuw, los van het ontstaan ervan 6.000 jaar geleden. De makers van Pieper Bier hopen dat alle spelers in de voedselindustrie creatiever zullen omgaan met reststromen. Zelf gebruiken ze verschillende soorten aardappels van de lokale super en deels van een aardappelverpakker. Daarnaast wijzen de makers naar de consument. ,,Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit. Mede door een verkeerde interpretatie van de 'ten minste houdbaar tot' datum vindt zo'n 42 procent van alle voedselverspilling thuis plaats.'' Om daar de draak mee te steken, plaatsten ze op het bieretiket een 'ten minste heerlijk tot'-datum.

Efficiëntere ketels

Fiona de Lange, internationaal biersommelier en zytholoog (bierkundige) juicht dit soort kleinschalige initiatieven toe, maar plaatst ook een kanttekening. ,,Je kunt aan de voorkant iets doen, maar het gaat bij verduurzamen om het veranderen van het hele brouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van efficiëntere ketels, terugdringen van water- en energieverbruik en kiezen voor verantwoordelijke ingrediënten, zoals biologisch graan.''

Lees ook: Beerwulf: webwinkel voor speciaalbier

Regenwater

Volgens De Lange zijn de speciaalbierbrouwerijen de grootste waterverbruikers. Voor één liter bier is al zeven liter water nodig. Per maand produceert de Amsterdamse brouwerij Hemelswater zo'n 2.000 liter blond bier van 2.400 liter regenwater, waarvan ze 6.000 flesjes vullen. Voor het zuiveren van het water gebruiken ze innovatieve filters die geen energie verbruiken. Ook zijn er geen chemicaliën nodig.