Nieuws Duurzaamheid

Jonge ondernemers achter Rhinestudio 'voeden' consument op

Rhinestudio is een nieuw onlineplatform voor duurzame kleding van vooruitstrevende merken. Het is door de twee jonge oprichters gebouwd op drie pilaren: impact, purpose en gebruiksvriendelijkheid. ,,Achter elk merk zit een inspirerend verhaal.” Het doel van de oprichters is de consument bewuster te maken van hun consumptiepatroon.

Redactie 2 maart 2021

Rhinestudio

De oprichters van Rhinestudio, Cyril Schouten (r) en Thijs Knoeff. Foto: Rhinestudio

Sinds kort staat het nieuwe platform Rhinestudio live. Cyril Schouten (26) en Thijs Knoeff (26) hebben achter de schermen maanden gewerkt aan het nieuwe concept. Anderhalf jaar geleden begonnen de vrienden en huisgenoten uit Amsterdam met hun eigen bedrijf. Toen nog vooral gericht op het verven van sokken om te matchen bij exclusieve sneakers. ,,We realiseerden ons dat het een trend was, en daarnaast stonden we op den duur niet meer volledig achter onze manier van werken en de producten”, aldus Cyril.

Lees ook: Eerste microplasticvrije sportshorts ooit? Startup Iron Roots zegt ze te maken

Zo ontstond het idee voor het nieuwe platform. Na een samenwerking met een inspirerend merk kregen Cyril en Thijs bewondering voor de missie en visie van dit merk en gingen ze steeds meer op zoek naar gelijksoortige merken. ,,We merkten dat veel jonge mensen, onder wie veel leeftijdsgenoten, zich wel degelijk bewust zijn van de overwegend slechte invloed van de kledingindustrie op de wereld en het milieu”, zegt Thijs over de nieuwe gedachtegang. ,,Maar toen wij mensen hiernaar vroegen bleek dat, hoewel veel mensen bereid zijn verantwoordelijk te consumeren, de uitdaging met name zit in het feit dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Daar willen wij wat aan doen.”

Steeds meer consumenten willen weten wat er schuilt achter een modemerk

Hun platform is een verzameling van duurzame merken met verschillende missies, waar consumenten zich op hun eigen manier mee kunnen identificeren. ,,We zien dat mensen steeds meer de behoefte hebben om te weten wat er achter een merk schuilt. Ze willen zich identificeren met het merk. Mensen gaan niet meer zozeer voor de beste prijs, ze hebben andere eisen”, zegt Cyril over de verschillende verhalen achter de merken.

"Wij zien duurzame producten als de norm en willen ons onderscheiden op basis van het verhaal, de purpose, achter deze producten en merken"

Cyril Schouten, medeoprichter van Rhinestudio

Zelf noemt Rhinestudio de drie pilaren die voor hen centraal staan bij het vinden van de perfecte ervaring op hun platform: impact, purpose en convenience. Cyril voegt toe: ,,Kijkende naar het huidige landschap in de markt, zien we meerdere platformen. Waar wij tegenaan liepen is dat veel van deze partijen duurzaamheid als ‘unique selling point’ zien en het om die reden bijna uitbuiten. Wij zien dat anders. Wij zien duurzame producten als de norm en willen ons onderscheiden op basis van het verhaal, de purpose, achter deze producten en merken. Daarnaast hebben we ook gezien dat veel van deze platforms voornamelijk gericht zijn op vrouwen. Dit zorgt ervoor dat het voor de man lastig is om op dit gebied een stijlvolle webshop te vinden.”

Met storytelling de merken duiden

Een platform dat draait om storytelling en strak gedefinieerde doelen kan vanzelfsprekend niet zonder een eigen doel. Cyril omschrijft het als volgt: ,,In principe zijn de productie en consumptie van kleding niet bevorderend voor het milieu. Ieder nieuw geproduceerd product voegt in essentie toe aan de druk op het milieu. Wij zien het als ons doel om mensen op de lange termijn bewuster te maken van hun consumptiegedrag. We geven hen via ons platform een diepere kijk op een merk en daarnaast bieden wij een levenslange reparatieservice in samenwerking met een lokale kledingmaker hier in Amsterdam. Om bewustzijn voor de planeet te creëren, hebben we besloten om jaarlijks 1 procent van onze omzet te doneren aan Fashion for Good.”

Stijl op Rhinestudio: urban vooruitstrevende streetwear van hoge kwaliteit

Als wordt gevraagd naar de stijl en producten die ze verkopen, zijn ze duidelijk. Thijs: ,,Onze producten zijn van zorgvuldig gekozen merken met een urban en vooruitstrevend karakter, gefocust op streetwear. Daarnaast staat kwaliteit hoog in het vaandel. Je kunt bij ons terecht voor bijzondere opdrukken, maar je kunt bij ons ook gewoon je basics aanschaffen. Achter elk merk zit namelijk een inspirerend verhaal.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.