Aangeboden door ING Nederland

Branded Content Duurzaamheid

Kerk uit 1930 als duurzaam kantoor: ‘ook de kerkbanken krijgen een tweede leven’

Niet zo lang geleden stonden er nog kerkbankjes en werd er gebeden op de plek waar nu vergaderd wordt. De kerk in het Noord-Brabantse Vianen krijgt een nieuwe, duurzame, bestemming. Eigenaar en initiatiefnemer Joost Verhagen van Cobra: “Onze bedrijfsvisie is verduurzamen en daar past dit prachtige pand in.”

De Ondernemer 23 augustus 2019

Cobra ING duurzaam vlog

Cobra geeft advies over de groene leefomgeving; van hoe duurzaam bomen te planten tot hoe vleermuizen zo min mogelijk last hebben van een renovatie. Verhagen: “Wij zijn eigenlijk alleen maar bezig met verduurzamen en de natuur. Vanuit die benadering meten wij onder meer in woonwijken de temperatuur en onderzoeken we wat we moeten aanplanten, vergroenen dus, om die omlaag te krijgen.”

Het nieuwe kantoor van Cobra sluit naadloos aan op de ‘groene bedrijfsfilosofie’. “Ik wilde een goed pand met een verhaal. Geen blokkendoos op een industrieterrein en zeker geen nieuwbouw. De lat lag hoog, we zijn te vaak van locatie A naar B verhuisd. De zoektocht kwam in een stroomversnelling door een gouden tip van een gemeenteambtenaar. De pastor wilde zijn kerk verkopen, want er kwamen te weinig mensen op de dienst af. Ik ben gaan kijken en was meteen enthousiast.”

Lees ook: Breeze: het eerste energieneutrale hotel ter wereld

De kerk voldeed bovendien aan een belangrijke persoonlijke voorwaarde van Verhagen. “Ik wilde mijn woning dichtbij kantoor hebben, zodat ik makkelijk even langs huis kan als de kinderen uit school komen. De kerk voldoet aan die voorwaarde. Een paar meter verderop staat de voormalige pastoorswoning en daar wonen we nu met veel plezier.”

Een kerk ‘even’ verduurzamen was een enorme klus. “Het was een heel groot project, maar ik ben gewoon begonnen. Als eerste haalden we de enorme gaspijp weg en vervolgens móesten we wel andere oplossingen bedenken. Met de juiste partners lukte dat ook.”

“Bij deze oude kerk, een pand uit 1930, moesten we bij nul beginnen. Glas in lood isoleert bijvoorbeeld niet goed, daar voel je de wind zo doorheen. Maar hoe los je dat op als je het originele karakter van de kerk wilt behouden? We vonden een bedrijf dat de originele glas-in-loodramen tussen dubbele beglazing kon plaatsen. Zo behouden we de authentieke uitstraling van de kerk en dan mét een goede warmte-isolatie.”

Lees ook: Familiebedrijf zorgt voor omslag in wellness: duurzaam genieten in Thermen Berendonck

“De ongebruikte kerkbanken krijgen een tweede leven als bureaublad, het hoogaltaar wordt de nieuwe coffee corner en het puin van de oude vloer en de uitgebroken muren is de nieuwe fundering van onze parkeerplaats. De welstandscommissie schrok aanvankelijk van ons plan voor zonnepanelen, maar we hebben ze weten te overtuigen. De stroom die we met de panelen opwekken, gebruiken we om de warmtepomp te laten draaien en de warmte die dat oplevert, slaan we vervolgens op in een slim buffervat. Zo gebruiken we die warmte alleen op de momenten dat het nodig is. Ook de zonnecollectoren dragen hieraan bij en mocht het allemaal niet genoeg zijn, dan springt de biomassaverwarming bij.” Zelfs de warmte uit de serverruimte gaat niet verloren, vertelt Verhagen. “Die wordt opgezogen en gebruikt om de kerk te verwarmen. Én we zijn helemaal van het gas af.”

Financieel was deze verduurzamingsslag ook aantrekkelijk, stelt Verhagen. In samenwerking met ING Groenbank is alles in orde gemaakt om in aanmerking te komen voor een groenverklaring. “Het eisenpakket is pittig, maar ING heeft ons heel goed geholpen om dat te documenteren. De lening met lagere rente is bovendien interessant en het mooie is; uiteindelijk verdienen de duurzame investeringen zich terug. De terugverdientijd is ongeveer tien jaar, want we gaan natuurlijk flink energie besparen. Zo zijn deze investeringen niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.”

Op de duurzame tour

Ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Met behulp van innovatieve oplossingen leveren ze een bijdrage aan het verbeteren van onze leefomgeving. Omdat ze dit zelf belangrijk vinden, maar ook omdat hun klant dit verlangt.

Hoe je ook verduurzaamt, het kost altijd geld. Je investeert nu eenmaal in een oplossing die zich pas over enkele jaren terugverdient. ING stelt ondernemers in staat om hun duurzame ambities waar te maken. Met een passende financiering en met advies op maat.

Waar we kunnen, maken we graag het verschil. Samen met onze klanten. Wie zijn dat, die ondernemers die verduurzamen? Hoe doen ze dat en wat komt er op hun pad?
Vier ING-reporters gaan 'Op de duurzame tour' en ontdekken hoe ondernemers zich voorbereiden op de toekomst. Hoe word je duurzamer? En is verduurzamen duur?

Een tour langs ondernemers die hun bedrijf future proof maken. Met financiering van ING.