Nieuws Duurzaamheid

Kees Aarts (insectenkwekerij Protix): 'Groeien en funding voor minimaal vijf nieuwe fabrieken'

Kees Aarts richtte in 2009 Protix op met als doel om het voedselsysteem weer in balans te brengen. Hoe? Door op grote schaal insecten te kweken en te verwerken tot eiwitrijke diervoeding. Zo denkt hij bij te dragen aan een circulaire voedselketen en de druk op de natuur te verminderen.

Mandy Kraakman en Dennis Mensink (LIEF) 28 januari 2021

Kees aarts protix

VOORPUBLICATIE LiEF

Dit is een deel van het interview met Kees Aarts (op de foto hierboven), dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.

Protix is koploper in de insectenindustrie en heeft ’s werelds grootste productiefaciliteit in Bergen op Zoom. En oprichter/ceo Kees Aarts is duidelijk in zijn ambitie: ,,Ik wil de nummer één blijven in deze sector.”

Voedselsysteem met insecten

,,Mijn oma moest als molenaarsvrouw de kippen- en varkensboerderij zelf managen. Ze was geboren in 1917 en heeft dus het nodige meegemaakt in haar leven. Intuïtief wist ze welke innovaties ze moest doorvoeren om de boel draaiende te houden. Zij, en mijn ouders, hebben mij gevormd. In mijn tijd als consultant bij McKinsey ontstond het idee om weer terug te gaan naar de natuur. Alle dieren eten insecten als ze jong zijn, omdat ze snel moeten groeien en een afweersysteem moeten opbouwen. Insecten zijn immers een bron van eiwitten."

,,Maar mensen zien insecten niet als voedsel, gebruiken het zelfs niet als veevoer én ruïneren daarbij ook nog eens het hele insectenecosysteem. Toen ging bij mij het balletje rollen. Om ons voedsel te produceren, is een onwijs grote hoeveelheid grondstoffen en energie nodig. Dat we het nu zonder insecten doen, is eigenlijk te gek voor woorden. Vanuit die emotie is Protix ontstaan en gegroeid. Wij willen een voedselsysteem oprichten waarin insecten een grote rol spelen.”

"Ik eet mezelf op als een bedrijf als Shell claimt dat zijn tankwagens CO2-neutraal rijden"'

Kees Aarts, eigenaar Protix

'Mensen zijn continu aan het worstelen om de idealist, pragmatist en activist in zichzelf te verenigen'

,,Mensen zijn continu aan het worstelen om de idealist, pragmatist en activist in zichzelf te verenigen. Dit leg ik ook uit in mijn boek ‘De voetprintariër’. Als zij in de winkel voor het schap staan, weten ze dat de aankoop van bepaalde producten indirect een negatief effect op onze aarde veroorzaakt. De idealist in jou is zich bewust van dit effect, de activist wil het product dan niet kopen, maar de pragmatist beheert uiteindelijk de portemonnee. En helaas wint de pragmatist deze interne strijd meestal. En dit is slechts de worsteling van één individu, kun je nagaan hoe moeilijk het is om het gedrag van een hele groep te veranderen."

,,We kunnen ook niet van mensen verlangen dat zij zich bij elk product afvragen: is het gezond? Hoe is het gemaakt? En is het wel duurzaam geproduceerd? Dat onze gezamenlijke ecologische voetafdruk omlaag moet, staat buiten kijf. Maar het is nog een hele opgave om een duurzame toekomst te verzekeren. Er zijn dan ook veel doemscenario’s te bedenken over de toekomst van onze planeet, maar ik ben een rasoptimist. Ik geloof dat iedereen van nature een positieve bijdrage wil leveren.''

Tekst gaat onder foto verder.

Lees ook: CrickMeUp: hoe deze ondernemers de krekelshake aan de man (of vrouw) brengen

'Greenwashing beïnvloedt nog steeds publieke mening'

,,Eén van de grootste uitdagingen voor bedrijven die de omslag naar duurzaam ondernemen willen maken, is de interne cultuurverandering die daarvoor nodig. Maar als je ervoor kiest die omslag te maken, doe het dan goed. Óf je bent groen óf je profiteert op de korte termijn nog even van de winstmaximalisatie die mogelijk is in de huidige markt. Maar lever geen half werk. Ik eet mezelf op als een bedrijf als Shell claimt dat zijn tankwagens CO2-neutraal rijden. Dat heet in mijn boekje greenwashing. Helaas is bewezen dat greenwashing nog steeds de publieke mening positief beïnvloedt.”

,,We hebben een grote fabriek op Bergen op Zoom. De grootste ter wereld in deze sector. Maar we willen groeien en funding ophalen om minimaal vijf nieuwe fabrieken neer te zetten. We zijn exponentieel aan het groeien.”

''Wij moeten concurreren met leveranciers die bijvoorbeeld illegale soja uit Brazilië aanleveren als grondstof of illegale vismeel. De klant ziet het verschil niet''

Kees Aarts, eigenaar Protix

Oneerlijke concurrentie

,,We staan als grondstofleverancier aan het begin van de gehele eiwitketen. Daardoor kunnen we snel, veel impact maken. Maar we hebben ook veel oneerlijke concurrentie. Wij leveren namelijk B2B en moeten daarbij concurreren met leveranciers die bijvoorbeeld illegale soja uit Brazilië aanleveren als grondstof of illegale vismeel. De klant ziet het verschil niet. Maar wij proberen ons hier niet te veel op te richten. Want als je het grootste deel van je tijd met de concurrentie bezig bent, ga je zelf niet vooruit. Wij zijn enablers en maken het voor andere producenten mogelijk duurzame producten te maken. De retailwaarde van onze producten is bijvoorbeeld al meer dan tachtig miljoen.”

LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF

Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.